Kníže odmítá menšinovou vládu s ODS. Jednání o osudu koalice budou pokračovat

21.12.2012 16:30

LIDEM připouštějí ochotu k debatě o pokračování koalice. Chtějí ovšem znát všechny podmínky spolupráce, ne jen ty, které se ODS zrovna hodí, reagovala předsedkyně liberálních demokratů Karolína Peake. Předseda třetí z koaličních stran TOP 09 Karel Schwarzenberg věří, že se vládní krizi podaří urovnat.

Kníže odmítá menšinovou vládu s ODS. Jednání o osudu koalice budou pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

Schwarzenberg ČTK řekl, že od začátku považoval za omyl výměnu ministerstev mezi ODS a LIDEM, v jejímž důsledku Peake usedla v čele silového resortu. Funkce ministra obrany podle něj vyžaduje značné politické zkušenosti. Vládní angažmá LIDEM hodnotí Schwarzenberg vcelku kladně. "Samozřejmě by bylo dobré, kdyby se tato vláda udržela, ale teď už je to v ruce boží," řekl ČTK před svatovítskou katedrálou, kde se účastnil přebírání Betlémského světla. České televizi šéf TOP 09 řekl, že v menšinové vládě s ODS by TOP 09 po odchodu LIDEM nebyla.

K výměně ministra nedochází poprvé

Vedení LIDEM ve čtvrtek v reakci na odvolání Peake vyzvalo své ministry, aby v lednu podali demise. "Budu jednat ve shodě s výzvou vedení a rozhodnutí předsednictva podpořím," řekl deníku Právo ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Nečas dnes připomněl, že ve své vládě již vyměnil více než deset ministrů a koalice se kvůli tomu nerozpadla. "Moje dlouhodobá zkušenost je, že ta nejhorší politická rozhodnutí se dělají pod vlivem emocí," reagoval dnes premiér na čtvrteční rozhodnutí vedení liberálních demokratů. Situaci ve vládě podle něj prospěje, když se partneři sejdou k jednání po období vánočního klidu.

Peake v čele obrany nahradila Alexandra Vondru (ODS). Po svém nástupu na ministerstvo odvolala z funkcí prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa Národního úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta. Její krok se setkal s kritikou Nečase, prezidenta Václava Klause i opozice. Picek vedl tým, který se Švédskem jedná o pronájmu stíhaček Gripen. Podle Nečase byla jeho výměna projevem diletantismu. Opozice personální zemětřesení kritizovala jako krok, který může obranu destabilizovat.

Peake zatím zůstává vicepremiérkou Nečasovy vlády. Premiér ji sice odvolal z obrany, poznamenal ale, že s její prací na jiných vládních pozicích je spokojen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…