Kníže v rádiu: Na Ukrajině jde o mocenské zájmy. Někdo chtěl, aby se prolila krev

19.02.2014 20:39

Situaci na Ukrajině se věnoval speciál pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Hostem byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který už odpoledne na tiskové konferenci vlády prohlásil, že není možné, aby do ČR jezdili představitelé státu odpovědní za násilnosti. K situaci se vyjádřil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Hynek Kmoníček.

Kníže v rádiu: Na Ukrajině jde o mocenské zájmy. Někdo chtěl, aby se prolila krev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle novináře Českého rozhlasu Martina Dorazína, který se nachází v Kyjevě, situace nespěje k uklidnění, ale spíše k eskalaci.

Evropský komisař pro rozšíření a politiku Štefan Füle vyzval, aby se počkalo na jednání rady ministrů zahraničních věcí, které má proběhnout ve čtvrtek 20. února. Na Ukrajinu navíc míří jednat zástupci Německa, Francie a Polska.  

Došlo k eskalaci násilí a EU musí odpovědět jasnými kroky, tvrdí Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu po jednání vlády předstoupil se stanoviskem k událostem na Ukrajině.  „V této chvíli není možné, aby do České republiky mohli přijet představitelé státu, kteří nesou odpovědnost za násilnosti,“ řekl Zaorálek. Podle něj nese základní odpovědnost právě ukrajinská vláda a administrativa.

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvil Zaorálek podobně: „Jestliže se čekalo, až dojde k eskalaci násilí, tak k tomu došlo. A Evropská unie musí odpovědět jasnými kroky.“

Musíme jednat diplomaticky a můžeme k jednání přizvat i Rusko

Zaorálek odmítl, že by ze strany Evropské unie docházelo ke stranění opozičním vůdcům. Připomněl naopak snahu oficiálních politiků o proces přibližování se Evropské unii.

„Musíme jednat diplomaticky a nemůžeme si dovolit přilévat olej do ohně,“ prohlásil Zaorálek a pokračoval: „Můžeme přizvat k jednání i Rusko, pokud má pocit, že jsou ohroženy jeho zájmy. My bychom měli pomoct tomu, abychom tyto nálady zmírnili.“

Jde tu o silné mocenské zájmy, kdo bude mít větší vliv v Kyjevě, uvedl Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (TOP 09) v pořadu na ČRo prohlásil, že na Ukrajině jde o silné mocenské zájmy.

„Já jsem se celý čas toho obával, že to takto skončí. Lidé měli malý zájem o to, aby se prolila krev, protože to dává záminku k intervenci. A to teď nastalo. Tady jde o silné mocenské zájmy, kdo bude mít větší vliv v Kyjevě. Zda Moskva nebo Brusel, ale to je mírně zformulováno,“ uvedl Schwarzenberg.

Reakce prezidenta Janukovyče byla překvapivá, diví se Kmoníček

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, připustil, že vždy panovala obava z vyostření situace.

„Překvapivá je reakce Viktora Janukovyče. On byl tím, kdo bude nabízet jako legálně volený prezident nová řešení. Místo toho se rozhodl pro silové řešení,“ podivil se Kmoníček.

Ředitel zahraničního odboru ovšem odmítl, aby prezident ihned rušil návštěvu prezidenta Janukovyče. „Zrušit okamžitě návštěvu by znamenalo, že bychom rozhodli za zítřejší zasedání ministrů zahraničních věcí, koho zahrnout do cestovních sankcí,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…