Koalice nezíská Paroubkovy poslance pro zpřísnění nedůvěry vládě

28.01.2012 15:45

Koalice nezíská hlasy poslanců strany Jiřího Paroubka pro zavedení konstruktivního vyjádření nedůvěry vládě. Národní socialisté dnes tuto připravovanou změnu ústavy odmítli, podobně jako už dříve sociální demokraté. Návrh je mimo české ústavní a politické tradice, řekl novinářům Paroubek po jednání předsednictva strany NS-LEV 21, která má ve sněmovně dva zástupce a s dalším spolupracuje.

Koalice nezíská Paroubkovy poslance pro zpřísnění nedůvěry vládě
Foto: hns
Popisek: Předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek

"Zabránit rozpadu vlády, který je důsledkem rozpadu koalice, dost dobře nejde," poznamenal Paroubek. Záměr, aby sněmovna mohla o nedůvěře vládě rozhodovat maximálně jednou za půl roku, směřuje podle Paroubka "úplně proti smyslu parlamentní demokracie".

Zbytečná a účelová změna?

Vládní koalice pro prosazení ústavní změny potřebuje alespoň několik hlasů opozičních zákonodárců. Kvůli vyjednání podpory kabinet tento týden schvalování návrhu odložil. Opoziční ČSSD ale považuje změnu za "zcela zbytečnou a účelovou" a rozhodně ji podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nepodpoří. ČSSD má navíc většinu v Senátu a pro změnu ústavy je nutný souhlas obou parlamentních komor.

Pokud by podle vládního návrhu opozice chtěla vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, musela by se předem shodnout na jménu budoucího premiéra a pro svůj záměr by musela získat podpis 50 poslanců. Vláda si od návrhu slibuje posílení odpovědnosti opozice a stabilitu vlád, jeho uvedením do praxe plánuje až po příštích sněmovních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…