Koaliční rada se neshodla na podobě zákona o financování stran

23.02.2015 21:44

Koaliční rada se dnes neshodla na podobě návrhu zákona o financování politických stran. Problém je podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) například v limitech pro dary stranám či v transparentních účtech. Vedení vládní koalice ale souhlasí s tím, aby na finance stran dohlížela nezávislá instituce. Zatím není jasné, jak by měla vypadat.

Koaliční rada se neshodla na podobě zákona o financování stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

"Některé věci nebyly ještě dotaženy úplně do konce," řekl po jednání novinářům Dienstbier. Návrh zákona by měly instituce dostat k připomínkám v březnu, do pololetí pak předlohu bude mít vláda. Podle dřívějšího premiérova vyjádření ji kabinet měl mít nejpozději v lednu.

Problémy s omezením darů stranám

Novelu, která patří mezi vládní protikorupční opatření, chystá ve spolupráci s Dienstbierem rezort vnitra. Měla by zavést mimo jiné povinnost stran a hnutí mít transparentní účet. Výjimkou měly být jen platby na mzdy a odměny zaměstnanců a menší hotovosti v pokladně. Výroční finanční zprávy s přehledem příjmů a výdajů by strany musely zveřejňovat na internetu.

Právě v transparentních účtech byl podle Dienstbiera "okruh problémů". Debata směřuje prý k transparentním účtům pro určité typy operací. Za "neuralgický bod" označil také limit pro dary stranám. Vládní ČSSD jeho stanovení podporuje. Dienstbier už dřív řekl, že on osobně by firmám zakázal peníze stranám darovat, mohli by jim je dávat jen jednotlivci. Dřív se mluvilo o dvoumilionové hranici daru. Při dnešním jednání padl i požadavek na úpravu financování kampaní a finančních limitů pro jednotlivé volby.

Koaliční rada jednala i o rozšíření pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu

Podle ministra pro legislativu se koaliční rada ale dohodla na tom, že by financování stran měla kontrolovat a o případných sankcích rozhodovat nezávislá instituce. To požadovala i protikorupční sdružení. Zatím ale není jasné, zda to bude "nová, útlá instituce", nebo zda kompetence získá některý z existujících úřadů, uvedl ministr. Zmínil třeba Nejvyšší kontrolní úřad či Úřad pro ochranu osobních údajů. Je prý otázka, jestli jim "jejich povaha" dovoluje vést tuto agendu.

Koaliční rada jednala i o rozšíření pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by měl kontrolovat všechny veřejné finance, tedy i peníze obcí, krajů, firem se státní účastí, veřejných vysokých škol či České televize a Českého rozhlasu. Návrh do pár dnů dostane kabinet. Vládní politici diskutovali i o budoucnosti úrazového pojištění, žádnou ze čtyř zvažovaných variant ale nevybrali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…