Kocáb si v rozhlase postěžoval, že je jako kůl v plotě a nikdo ho nezve do politiky. Tak napsal knihu o tom, že Listopad 1989 byl revoluce jako řemen

10.05.2019 16:40

Hostem v pořadu Osobnost Plus vysílaném na Českém rozhlase Plus byl zpěvák a aktivista Michael Kocáb. Kocáb prozradil, že mu vyšly nejzákladnější věci, o které v životě stál: „Abychom se stali demokratickou zemí, abychom se stali součástí Evropské unie a NATO.“ Za největší problém v současné době pak Kocáb považuje ekologii, vliv Ruska a Číny u nás a též Brexit, jenž rozvířil tendence jdoucí proti EU. O bývalém Sovětském svazu Kocáb prohlásil, že to je jednoznačné zlo stejně jako komunismus.

Kocáb si v rozhlase postěžoval, že je jako kůl v plotě a nikdo ho nezve do politiky. Tak napsal knihu o tom, že Listopad 1989 byl revoluce jako řemen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Moderátorka Barbora Tachecí v úvodu zmínila Kocábův výrok: „Nebýt Pražského výběru a sametovky, potýkal bych se s životem těžko,“ a zeptala se ho, zdali má teď již lehký život. Kocáb na to odvětil, že už má v životě hotovo, mířil tím na svoje společenské uplatnění, a označil působení v Pražském výběru a účast na sametové revoluci za nepřekonatelné okamžiky.

„Ty nejzákladnější věci, o které mi v životě šlo, abychom se stali demokratickou zemí, abychom se stali součástí Evropské unie, NATO, to znamená té liberální západní společnosti, se staly a zdá se, že nejsou tak lehce vykořenitelné přes všechny ty útrapy, které prožíváme,“ uvedl.

A pak v rozhovoru došlo na současné útrapy. Kocáb na prvním místě zmínil ekologii, přičemž vzpomenul i na svého přítele Martina Bursíka. Dále je problémem vliv Ruska, ale už i Číny, který nám může dle Kocába naši společnost zdevastovat. „Na třetím místě mám Brexit a evropské volby, což si myslím, že je o té naší evropské rodině. Každý Čech musí někam patřit,“ vyjádřil se dále a prozradil, že pak má na seznamu věcí, které ho trápí, i Babiše s Benešovou a církevní restituce.

Tachecí se Kocába dotázala, proč už není, když vidí tolik problémů, na politické scéně, kde by je mohl lépe řešit. „Protože mě tam nikdo nezve,“ objasnil jí Kocáb a dodal, že nemá touhu jít do politiky sám, neboť je těžké zorganizovat vytvoření nové politické strany.

Na otázku rozlišování dobra a zla Kocáb řekl, že si člověk musí dát především v politice pozor na to, s kým se spojuje, neboť je za to posléze zodpovědný –  jako příklad uvedl ty, kteří spolupracovali s nacisty či komunisty.

O bývalém Sovětském svazu pak Kocáb prohlásil, že to je jednoznačné zlo, a doplnil, že u Ruska do této kategorie spadá současné Putinovo vedení. Ruský národ má dle něj šanci. Kromě Sovětského svazu za jednoznačné zlo považuje i samotný komunismus.

Potencionál Rusů Kocáb označil za famózní a podotkl, že má ruskou kulturu velmi v oblibě. Na dotaz Tachecí řekl, že by v tuto dobu nepřijal nabídku na vystoupení s Alexandrovci, ale jinak by váhal, jelikož se mu líbí, avšak tíží ho, že jsou spojeni s minulým režimem.

Pak došlo i na téma Kocábova věku a rodinného soužití. Prozradil, že teď cítí blízkost k Miloši Jakešovi, neboť je taktéž sám jako kůl v plotě.

Na závěr Kocáb prozradil svůj nynější cíl, jímž je vydání knihy o 17. listopadu, „Mizí spiklenecké teorie“, objasnil přínos svého nového výtisku, který by měl objasnit, že sametová revoluce byla revoluce jako řemen, a prý tam i rozebírá, proč hlasovali komunisté, aby se Havel stal prezidentem.

Záznam rozhovoru si můžete poslechnout zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…