Kohouti Babiš s Kalouskem si to rozdali v novinách a bylo veselo. Došlo na Kalouskovy panáky, agrobarony i chorvatské oligarchy

26.06.2015 9:17

Hospodářské noviny uspořádaly duel bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a současného šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). Každý mohl svému protivníkovi písemně položit pár otázek týkajících se elektronické evidence tržeb (EET). Oba pánové bezezbytku využili možnosti zatopit svému protějšku a místy tak duel připomínal souboj na ostří nože.

Kohouti Babiš s Kalouskem si to rozdali v novinách a bylo veselo. Došlo na Kalouskovy panáky, agrobarony i chorvatské oligarchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

„Jak chcete vyvrátit důvodné podezření, že si za peníze daňových poplatníků a náklady živnostníků budujete on-line monitoring trhu, který vám jako největšímu výrobci potravin poskytne mimořádnou výhodu?“ zaútočil Kalousek na Babiše.

Šéf státní kasy odvrátil úder konstatováním, že EET pošle do systému celkovou částku tržby, ne informaci o tom, kolik si čeho zákazník koupil. Státu je prý totiž jedno, zda plátce odvedl DPH za rum nebo za laskonky. „Pokud si myslíte, že pomocí EET půjde zkontrolovat, kolik jste si dal kupříkladu v bufetu panáků, mohu vás uklidnit, že nikoliv,“ rýpl si Babiš do Kalouska.

„Vámi navrhovaný systém používá pouze Chorvatsko a Bulharsko, kde se nejedná o službu veřejnosti, ale o službu vybraným oligarchům stejně tak, jako to chystáte u nás,“ vypálil Kalousek na Babiše v odpovědi na jednu z jeho otázek.

Šéf hnutí ANO pak kupříkladu zase naznačil, že Kalousek odmítáním EET nahrává nepoctivým podnikatelům. „Nevadí vám, že někteří podnikatelé léta obcházením daňových povinností páchají trestný čin, získávají nekalou výhodu oproti poctivým, a tím okrádají všechny občany, vás nevyjímaje?“ vyslal Babiš štiplavou otázku.

Podle Miroslava Kalouska nelze v žádném systému vyloučit subjektivní selhání, které má za úkol odhalovat a trestat finanční správa. „Je zvrácené, pokud má být drtivá většina poctivých trestána za to, že někdo subjektivně selže. Krácení tržeb v maloobchodě není dominantním důvodem daňových úniků v ČR,“ soudí Kalousek.

Sám Babiš má dle něj máslo na hlavě. Agrofert měl prý totiž při přiznaném zisku šesti miliard za rok 2014 teoreticky zaplatit více než jednu miliardu na dani. Doopravdy ale prý zaplatil zhruba čtyři sta milionů. „Tedy mnohem méně, než dostal dotací z veřejných rozpočtů. Kdo tady vysává veřejné rozpočty? Drobní živnostníci, nebo agrobaroni?“ táže se exministr financí.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…