Kolomojskij, Achmetov... Jedny oligarchy nahradili druzí, shrnuje novinář Podaný, kdo vlastně vládne Ukrajině

27.08.2014 12:36

Ukrajinští oligarchové si jdou po krku a bojují o nový, jim nejlépe vyhovující řád, soudí novinář Petr Podaný. Na pozici nejmocnějšího muže se prý tlačí miliardář Ihor Kolomojskij, peklo ze života má naopak zatím nejbohatší oligarcha Rinat Achmetov. Důležitou roli v klání boháčů údajně hraje i „čokoládový král“ a současný ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Kolomojskij, Achmetov... Jedny oligarchy nahradili druzí, shrnuje novinář Podaný, kdo vlastně vládne Ukrajině
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

„Válka v zemi vytvořila zřejmě půdu pro to, že se v mocenských vztazích ukrajinského hospodářství dějí věci dříve jen těžko myslitelné,“ začíná svoji sondu mezi ukrajinské oligarchy Podaný. Zářným příkladem prý mohou být útoky proti zatím nejbohatšímu a svým způsobem nejmocnějšímu Ukrajinci Rinatu Achmetovovi.

Těžký život Rinata Achmetova 

Ten prý ještě loni platil za hlavního financiéra prezidenta Viktora Janukovyče. Po jeho sesazení a úprku ze země vsadil Achmetov na východoukrajinské separatisty, které měl financovat, a také si pohrával s myšlenkou na federalizaci Ukrajiny. V květnu pak předvedl další obrat, když začal vzývat jednotu své země. A tím si prý nadělal nepřátele na obou stranách barikády. Vládu v Kyjevě rozezlil podporou mírového řešení krize, když trval na jednání se separatisty. Šéfové samozvané Doněcké lidové republiky mu za odmítnutí jejich výzvy, aby neplatil daně Kyjevu, nýbrž jim, začali hrozit, že jeho majetky znárodní.    

Větev mu ale podle Podaného nepodřezávají jen domobranci, kteří si brousí zuby na jeho bohatství. Do útočného postoje se prý proti němu stavějí i jeho kolegové oligarchové.

Kolomojskij se dere do čela 

Vytlačit Achmetova z pozice nejbohatšího Ukrajince se snaží zejména miliardář Ihor Kolomojskij, který proslul svými „výpady“ proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jehož prý dokonce nazval „malým schizofrenikem". Oligarcha je také proti jakémukoliv vyjednávání s proruskými separatisty a požaduje jejich zničení. Za tímto účelem prý vyslal do boje své vlastní ozbrojené jednotky.

„Zdá se, že Kolomojskij kuje žhavé železo, seč to jen jde. Zatímco například vláda prosadila zvýšení daní v Achmetovově rudném a železářském sektoru, vyzněly podobné pokusy v ropě a plynu, kde se činí Kolomojskij, naprázdno,“ píše novinář. Kolomojskij prý navíc podle zjištění německých tajných služeb pomocí svého ohromného finančního vlivu na politické vedení země diktuje svoje pravidla hry.  

„Důležitou roli v klání boháčů hraje i sám Porošenko, nazývaný též čokoládový zajíc, jehož majetek se odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Sice prohlásil, že se chce stáhnout z byznysu, ale zůstává součástí systému oligarchů,“ uzavírá svoji analýzu na serveru Týden.cz Podaný.

Celý text k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…