Koluje „kompro" o dvou předních českých byznysmenech. Souvisí s ČEZem a je to prý blábol

20.06.2014 7:31

Dnešní Lidové noviny píší o kompromitujících materiálech, které mají údajně poškodit dva dravé podnikatele, a to Martina Romana a Daniela Křetínského. Podle deníku vše vypadá na to, že se jedná o uměle vyrobené materiály o korupci k nákupu firmy Mibrag skupinou ČEZ ve výši dvou miliard korun.

Koluje „kompro" o dvou předních českých byznysmenech. Souvisí s ČEZem a je to prý blábol
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Konkrétně jde v případu o spolumajitele Energetického průmyslového holdingu Daniela Křetínského a někdejšího šéfa ČEZu Martina Romana. Podle těchto údajně nastrčených materiálů si měli v souvislosti s obchodem přijít na dvě miliardy korun.

Lidové noviny píší, že peníze měly takzvaně odtéct, když ČEZ spolu s EPH zaplatily za hnědouhelný Mibrag téměř půl miliardy eur. Deník cituje z kompromitujících materiálů, že cílem vysokého ocenění bylo „vytvořit příležitost, pro vyvedení nelegálních provizí“.

Oba manažeři, Křetínský i Roman, prý považují obvinění za smyšlená a absurdní. Jedním z důvodů, proč kompromitující materiály podvrhnout, by prý mohla být snaha ovlivnit akcionáře polostátní ČEZ, od níž se očekávají personální změny.

O materiály se už podle LN zajímají i detektivové z protikorupčního útvaru na expozituře v Brně, která se transakcemi ČEZ zajímá už delší dobu.

Takový blábol nestojí za schůzku

Úplatky v podobě provizí měly vyplatit americké energetické korporace URS Corporation a NRG Energy, které Mibrag vlastnily. Tyto peníze ve výši dvou miliard prý přitekly do firem spojených s Romanem a Křetínským. V kompromitujících materiálech v angličtině se prý dále píše, že mohly být porušeny federální daňové zákony USA.

Daniel Křetínský údajně zvažuje podání trestního oznámení. „Z věcného hlediska je obvinění samozřejmě naprosto nesmyslné, což musí být v tomto případě zcela jasné každému, kdo jen bazálně rozumí světu velkých korporací,“ řekl LN Křetínský.

I někdejší generální ředitel ČEZ a dnes předseda správní rady vzdělávací instituce PORG Martin Roman považuje materiály za podvrh a odmítl se kvůli nim sejít s redaktorem LN. Podle něj kolují po Praze už několik měsíců. „Blábol takové úrovně nezasluhuje se scházet,“ odmítl Roman schůzku.

Daniel Křetínský upozornil prý na skutečnost, že ono „kompro“ vychází jednak z veřejných dat, ale také z interních informací o transakci. Je prý dále přesvědčen, že autor pamfletu jej vyrobil s jasným úmyslem poškodit, proto zvažuje trestní oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…