Komentátor Pečinka nad novoročními projevy: Smutný pán Kubera, Vondráček trpěl jako zvíře

01.01.2020 21:30

Novoroční projevy předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nebyly „tuctovým zbožím“. Oba dnešní proslovy těmito slovy hodnotí komentátor a publicista Bohumil Pečinka pro server Reflex.cz. Šéfové obou komor Parlamentu však podle jeho slov ještě mají co zlepšovat. „Slovně tlumočený psaný text, pronesený jakýmsi smutným pánem,“ vytkl komentátor Kuberovi technickou úroveň jeho přednesu. Vondráček je dle komentátora částí veřejnosti „vnímán jako přišpendlený na Babišovo sako,“ pročež prý „trpí jako zvíře krizí legitimity a pokouší se dostat z relativní izolace,“ myslí si Pečinka.

Komentátor Pečinka nad novoročními projevy: Smutný pán Kubera, Vondráček trpěl jako zvíře
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
Kubera to od komentátora schytal za svůj přednes před kamerou, působil dle něj „jako někdo, kdo si svoje vystoupení nechal natočit na první dobrou a nejspíš údržbářem z Valdštejnského paláce“. Projevem a jeho čtením prý absolutně potlačil jakýkoli vtip, autenticitu a pozitivní vyzařování.

„Takto divák dostal slovně tlumočený psaný text, pronesený jakýmsi smutným pánem,“ ohodnotil neprofesionalitu technického provedení projevu.

Z obsahové stránky hodnotí projev Kubery jako zajímavý. A to i z důvodu, že šel mimo hlavní český a vlastně i evropský mediální proud. Připomíná v souvislosti s tím, že Kubera varoval před fanatismem v oblasti zavádění elektromobility a před drastickými klima opatřeními, která můžou destruovat demokratický systém.

Chybělo mu však jakékoli poselství. „Na českého politika to byl projev hodně slušný, ale poselství, kromě apelu na zdravý rozum a nepodléhání módním trendům, vcelku žádné,“ ohodnotil.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček minulý rok při výčtu úspěchů české ekonomiky podle Pečinky působil „jako svazácký funkcionář“. Zmínil, že tentokrát se Vondráček zlepšil, jelikož mu projev „psal někdo hodně obratný“.

„Z televizní obrazovky jsme dostali výborný marketing. Celé jeho sdělení by se dalo shrnout do slov: buďme na sebe hodní, jsme Češi a musíme si pomáhat,“ shrnuje. Vondráček si prý uvědomuje, že „vlivem svého přišpendlení na Babišovo sako ho část společnosti nebere“. „On trpí jako zvíře krizí legitimity a pokouší se dostat z relativní izolace,“ zmínil komentátor.

Oba projevy pak Pečinka zhodnotil slovy, že „ani jeden z novoročních projevů šéfů Parlamentu ČR nebyl ‚tuctovým zbožím‘“. „Něco řekly, i když nikoho ze židle nezvedly. Otázkou je, zda to v současné době ještě jde,“ doplnil.

Jaroslav Kubera ve svém projevu varoval před omezováním svobody a před vlivem sociálních sítí. Pozastavil se nad rozmachem zeleného byznysu, který je prý založen na šíření strachu z klimatických změn. Pozitivně naopak hodnotil změny, kterých Česko za tři desetiletí dosáhlo.

Předseda Senátu si posteskl nad pokračujícími útoky na svobodu jednotlivce, které bývají zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly. Jako příklad uvedl politickou korektnost nebo ekologickou posedlost. „Planeta se opravdu za čtrnáct dní, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí,“ řekl. Lidé by podle Kubery se měli spíše na oteplování planety připravovat, nežli utrácet peníze za marnou snahu je zastavit. „Klimatické konference nás nezachrání. Budeme muset začít každý sám u sebe,“ řekl.

Typickým jevem minulého roku bylo podle předsedy horní komory hledání vnitřního a vnějšího nepřítele pod heslem: „To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou.“ Nejčastějšími termíny prý byla slova Babiš a Čapí hnízdo nebo Čína a Rusko. „Že si na ně musíme dát pozor, to je nabíledni, ale není důvod být kvůli tomu hysteričtí,“ dodal Kubera.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka je Česká republika stále ještě neusazenou demokracií. Uvedl také, že by letošní rok měl být ve znamení boje s lidskou hloupostí a nenávistí.

Protesty proti vládě patří podle Vondráčka k občanské společnosti a nelze je ani zatracovat, ale ani přeceňovat jejich význam. Skutečně se ovšem rozhoduje ve svobodných volbách, „ne na ulici, ne udáváním do Bruselu, ne nepodloženými ústavními žalobami“, řekl šéf dolní komory. Narážel tak na prošetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli střetu zájmů a na senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Dříve komentátor ohodnotil i vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. A vůbec jej nešetřil. „Pěkný projev s nulovým poselstvím,“ poznamenal. Zeman si prý na sebe upletl bič, když před lety zrušil úspěšnou tradici prezidentských novoročních projevů, kde se jako prezident mohl opřít o statistická data, hodnocení politických projektů a vůbec se mohl v poměrně velkém rozsahu vyjádřit k problémům Česka i světa.

Svůj novoroční projev přednese rovněž i předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…