Komentátor: Pokud ODS chce do čela Fialu, znamená to, že se cítí hodně na dně

16.01.2014 10:48

ODS bude řešit na svém víkendovém kongresu otázky existenční. Píše o tom komentátor Lidových novin Petr Pešek a upozorňuje na skutečnost, že katastrofa nevypukla až v říjnových volbách do sněmovny, ale byly jí už prezidentské volby s tragickými 2,46 procenty pro Přemysla Sobotku.

Komentátor: Pokud ODS chce do čela Fialu, znamená to, že se cítí hodně na dně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ODS

Na to, jak se ODS v příštím období povede, budou mít vliv podle komentátora LN dvě okolnosti. Zejména, jak se bude dařit konkurenčním uskupením na politické scéně, a také to, co se sebou sama ODS udělá. A právě mnohé napoví víkendový volební kongres. Recept poslední záchrany je podle Peška znám. „Když je nějaké politické straně nejhůř, většinou zkouší dva recepty poslední záchrany: Hledá se vůdce mimo zprofanované špičky či úplně mimo stranu a sahá se do regionů. ODS zkouší obojí,“ píše v LN Petr Pešek.

„Experiment s dlouholetým přívržencem, respektovaným politologem a zručným ideologem, ale až příliš čerstvým členem strany Petrem Fialou je jen důkazem toho, že občanští demokraté se cítí opravdu na dně. A že jsou připraveni riskovat,“ míní komentátor. Podle Peška je zvolení Fialy předsedou ODS téměř jisté, ale upozorňuje na fakt, že tato nová nebo nezprofanovaná tvář nemusí zapůsobit na voliče. Pešek se dále domnívá, že na Fialovi se shodují různá spolu soupeřící křídla v ODS.

Více se dovíme o směřování strany při volbě místopředsedů

Jenže podle komentátora více prozradí o budoucím směřování volba prvního místopředsedy a řadových místopředsedů. „A zde už se projeví i převaha toho kterého křídla strany,“ píše komentátor a zmiňuje dvě. To, které stojí za europoslancem Janem Zahradilem, a to, které se zase opírá o Jiřího Pospíšila.

Komentátor zdůrazňuje, že občanští demokraté nemají mnoho času na „restart“ strany. Podle něj může kombinace nových, staronových a regionálních tváří ve vedení ODS zachránit. Anebo potopit. První zkouškou prý budou už volby do Evropského parlamentu v květnu tohoto roku a další výzvou jsou letošní obecní i senátní volby. Zde komentátor připomíná, že propad ODS se již plně projevil v prezidentských volbách. „Katastrofa nevypukla až v říjnovém sněmovním klání, ale byly jí už loňské lednové prezidentské volby s tragickými 2,46 procenty pro tragického Přemysla Sobotku,“ napsal v komentáři Pešek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…