Komentátor levicového serveru sepsul Zemana za jeho dnešní tiskovku

31.08.2015 16:30

„Velmi lituji, že Deník Referendum utekl, neboť jsem se velmi těšil na jeho inteligentní otázky,“ rýpl si Miloš Zeman na závěr své dnešní mimořádné tiskové konference. Vzápětí po skončení přenosu ale dostal na programu ČT24 slovo právě komentátor Deníku Referendum Patrik Eichler, který na Zemanovi obrazně řečeno nenechal za jeho dnešní výroky nit suchou.

Komentátor levicového serveru sepsul Zemana za jeho dnešní tiskovku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovořil k aktuálním tématům. Pak novinářům odpovídal na dotazy do vyčerpání otázek

Eichler upozornil, že se hovořilo o tom, že na dnešní tiskové konferenci mělo jít o bilanci 30 měsíců Zemanova prezidentského mandátu. Ve skutečnosti jsme se ale o bilanci prezidenta nedozvěděli nic.

Pohled na Miloše Zemana nebyl nijak radostný

„A pak je to pohled na tiskovou konferenci člověka, který neodpovídá na otázky, používá ve větách slova, která tam nepatří, a nepůsobí, že by svému vystupování přikládal dostatečnou vážnost,“ uvedl s tím, aniž svá tvrzení nějak konkrétněji doložil.

Dodal k tomu, že prezident prostě není zdravý. Poukázal na to, že Zeman přiznal, že mu byla diagnostikována 40% ztráta sluchu. „Připišme to jeho věku a nevyčítejme mu to, ale pohled na Miloše Zemana nebyl nijak radostný,“ uvedl.

I teď máme v parlamentu strany, které rasismus a xenofobii artikulují

Eichler se pak pustil do analýzy některých prezidentových výroků. Například tvrzení, že poslední významnější českou rasistickou a xenofobní stranou byli Sládkovi republikáni. „Když se podíváte do předchozího volebního období, sociální rasismus, respektive rasismus proti romské menšině silně artikulovaly Věci veřejné, teď máme v Parlamentu Úsvit a různé deriváty této strany,“ upozornil s tím, že tak i v ČR máme také na té nejvyšší úrovni strany, které rasismus a xenofobii tak či onak artikulují.

Takže v tomto ohledu prý neplatí to, co prezident na dnešní tiskové konferenci říkal.

Když Zeman souhlasil s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny, měl si jednoho vzít na Pražský hrad

K návrhu Zemana, aby každý, kdo je pro přijímání uprchlíků, si aspoň jednoho vzal k sobě domů, pak Eichler řekl: „Vezměme si domů člověka, který neumí jazyk, nemusí být v dobrém zdravotním stavu, kterému potřebujete zajistit práci, výuku jazyka, aby se mohl integrovat ve společnosti. A teď si představte, že to děláte i z průměrného platu 25 tisíc nebo 27 tisíc hrubého. To je nesmysl. Pokud chcete integrovat větší množství lidí než svého strýčka, a je jedno, jestli strýček přichází ze Středoafrické republiky nebo z Kanady, pak potřebujete zapojit státní struktury a veřejnost. To znamená systémy veřejné bezpečnosti, veřejné zdravotnictví, veřejné školství,“ uvedl s tím, že prezident tento výrok zřejmě myslel jako bonmot.

Ale je prý třeba říci, že zvládnout uprchlíky bez zapojení veřejných struktur prostě nelze.

Na celou věc se dá dívat i tak, že pokud Miloš Zeman souhlasil s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny, měl si jednoho z nich ubytovat na Pražském hradě. „A postarat se o něj, zajistit mu práci, výuku jazyka, a je to úplně stejné.“

Proč nejsme tou zemí, do které by se lidé z Afriky chtěli stěhovat?

Eichler se věnoval i problému ochrany hranic, který hlava českého státu na své tiskové konferenci rovněž zmínila. „Pokud nejsme schopni střežit schengenské hranice na úrovni EU, respektive učinit je neprostupnými, jak by si přál Miloš Zeman, pak představa, že střežíme české hranice, je podobně iluzorní. Protože na to máme výrazně menší prostředky,“ domnívá se Eichler. Naším štěstím prý je, že většina lidí míří do Německa, částečně také do Skandinávie, dílem do Velké Británie. Proto není na Českou republiku tak velký tlak. „Možná si můžeme klást otázku, proč ČR není tou zemí v rámci EU, do které by se lidé chtěli stěhovat. Ať už přicházejí z Afriky nebo z jiných států,“ podotkl Eichler.

 

 

Zeman dnes také oznámil, že si pozval na Hrad ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou, aby s ní projednal novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Prezident rovněž vyzve správní radu fondu na splácení státního dluhu, jehož založení inicioval, aby Klokánky finančně podpořil.

Když chce Zeman posílat Klokánkům peníze ze svého fondu, tak ať je posílá.

Eichler ocenil to, že Zeman chce o novele zmíněného zákona s Marksovou jednat. „Bylo to jediné politické poselství, které během těch asi čtyřiceti minut přenosu zaznělo,“ podotkl poněkud ironicky.

 

Pokud jde o Fond ohrožených dětí, Eichler si myslí, že Zeman zde používá argumentaci ve prospěch své image. „Protože používá zejména děti, které máme všichni rádi, chceme, aby se o ně někdo postaral, a máme tedy mediální dojem, že FOD to dělá dobře,“ prohlásil s tím, že tento problém by byl na jinou debatu, třeba s odborníky právě na věci, jež se týkají péče o děti, které z nějakých důvodů nemohou bydlet v rodinách.

A pak na adresu Miloše Zemana řekl: „Pokud chce posílat prostředky ze svého fondu, tak ať je posílá. V tom je třeba usilovat o systémové řešení. V této zemi mohou být stovky neziskových organizací, které mohou mít finanční problémy z různých důvodů. A nemusí to ani být tím, že se za dva roky nezvládly adaptovat na změnu nějaké legislativy, která přinesla nešťastný fakt, že prostředků přichází od státu méně,“ dodal v narážce na to, že finanční problémy FOD jsou dávány do souvislosti s novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která platí přibližně poslední dva roky.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…