Komisař, který jde po krku Muskovi, dostal dopis. Co požaduje, je prý nezákonné

22.10.2023 7:05

Skupiny na ochranu práv se postavily proti eurokomisaři pro vnitřní trh Thierrymu Bretonovi poté, co tlačil na online platformy, aby cenzurovaly obsah – zatímco on to vysvětloval jako boj proti „dezinformacím“. Podle desítek organizací tím ohrožuje svobodu projevu.

Komisař, který jde po krku Muskovi, dostal dopis. Co požaduje, je prý nezákonné
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31686 lidí
Nyní skupiny jako Centrum pro demokracii a technologie (CDT Europe), Access Now, Article 19 a asi dva tucty dalších vyjadřují krajní nespokojenost s Bretonovým dopisem adresovaným společnostem X, TikTok, Google (YouTube) a Meta, informuje magazín Reclaim the Net.

Dopis souvisí s eskalací na Blízkém východě. Skupiny stojící za touto iniciativou se snaží Bretona ovlivnit především tvrzením, že jeho jednání – sepsání dopisu vyvíjejícího tlak na technologické platformy požadující cenzuru „dezinformací“ týkajících se této konkrétní geopolitické otázky – je v podstatě v rozporu s vlastním zákonem EU o digitálních službách (DSA).

Snaha těchto organizací spočívá v tom, že Breton dělá neoprávněné rovnítko mezi nelegálním obsahem a dezinformacemi.

Podle nich se komisař Breton ve svém dopise velkým platformám „nesprávně a zmatečně odvolává na povinnosti vyplývající ze zákona o digitálních službách, aby vůči těmto online platformám vznesl několik požadavků na urychlené řešení tohoto obsahu, které ve skutečnosti zákon nevyžaduje“.

Na snahu Evropské komise o zásahy do svobody projevu upozornil na sociální síti X také Adam Růžička, ředitel Institutu H21. „Třicet organizací napsalo Thierry Bretonovi kvůli jeho dopisům X, Meta, TikTok a YT. Podle nich jeho apel na boj s dezinformacemi ohrožuje svobodu projevu a požadavky jsou v rozporu se samotným DSA,“ uvádí s odkazem na jejich společný dopis eurkomisařovi.

„Kvůli vysoce zpolitizované angažovanosti komisaře (Bretona) hrozí, že budou tlačit na online platformy, aby podnikaly kroky, které se neřídí zákonem a mohou narušovat lidská práva, což se v tomto případě nepřiměřeně dotýká obhájců lidských práv, advokátů a novinářů. Jeho jednání dále hrozí podkopáním autority a nezávislosti týmu Evropské komise pro prosazování DSA,“ píše Asha Allen z Centra pro demokracii a technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…