Komunista Skála po volebním debaklu: Nechci nic předjímat, ale...

11.10.2018 14:45

Na mimořádném jednání Ústředního výboru KSČM příští sobotu budou podle dlouhodobého kritika předsedy komunistů Vojtěcha Filipa Josefa Skály chtít nespokojení členové stranického orgánu vyslechnout hodnocení důvodů volební prohry v komunálních volbách. Skála, který vyzval v neděli po vyhlášení výsledků voleb Filipa k rezignaci, nechtěl odhadovat, jak zasedání dopadne.

Komunista Skála po volebním debaklu: Nechci nic předjímat, ale...
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

V rozhovoru s ČTK nicméně připomněl, že před 13 lety během zasedání výboru rezignoval tehdejší předseda Miroslav Grebeníček a následně byl novým předsedou zvolen Filip.

Podle Skály, který členem výboru není, existuje i možnost svolání mimořádného sjezdu strany. Pokud by tak výbor 20. října rozhodl, muselo by se jednání uskutečnit do Vánoc. „Podle stanov se musí sejít do dvou měsíců,“ uvedl. Dříve byl k hlasování výboru skeptický s vysvětlením, že nemalá část jeho členů je finančně svázána se stranickou centrálou. Volební prohra, navíc už čtvrtá v pořadí, podle něj nyní tento přístup může změnit. Část zastupitelů přišla o mandáty, tedy i finanční příspěvky, což přispívá k tlaku na vedení.

Filip o víkendu vyjádřil nad výsledky voleb zklamání. Skálovu výzvu k rezignaci označil ale za irelevantní, podle něj měl Skála sám kandidovat, aby ukázal, jakou má podporu. Skála kandidoval v druhém pražském obvodě, kde komunisté neuspěli, jako druhý na kandidátce. Získal na ní nejvíc preferenčních hlasů (392).

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

ČTK Filip v pondělí řekl, že ve srovnání s ostatními stranami mají přes ztrátu 1200 mandátů komunisté stále relevantní počet mandátů. Zmínil, že například STAN má 2000 mandátů, ODS 1900, ČSSD zhruba 1700, komunisté 1300, Piráti 167, TOP 138, SPD 128. „Takže na počet mandátů to vnímám tak, že KSČM má pořád víc mandátů než nové strany a hnutí, nebo ty strany, které odcházejí, jako je TOP 09,“ uvedl s tím, že neříká, že komunisté dopadli dobře.

Důvodem propadu KSČM v komunálních volbách bylo podle Filipa to, že postavila málo kandidátních listin, takže ne v každém městě se podařilo obhájit nebo zvýšit zastoupení na radnicích. „Musíme se vrátit kromě těch elektronických médií a moderních způsobů komunikace i k těm standardním a já to vidím na osobní agitaci,“ řekl k tomu, jak se zkušenost s uplynulými volbami odrazí na přípravě jarních evropských. Podle bývalého místopředsedy Jiřího Dolejše se musí komunisté soustředit také na získávání nových lidí.

Ústřední výbor je nejvyšším orgánem KSČM mezi sjezdy, schází se obvykle jednou za čtvrt roku. Jeho zasedání bude příští týden předcházet páteční schůzka užšího vedení ve výkonném výboru. Ke svolání ústředního výboru se rozhodli členové vedení podle vysvětlení mluvčí Heleny Grofové kvůli obavám z toho, že by na řádném zasedání výboru v prosinci bylo hodnocení komunálních voleb časově náročné a nezbylo by dost času na to probrat evropské volby. Podle Skály bude zasedání „testem kolektivního pudu sebezáchovy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…