Komunista Skála pochválil ministra Havlíčka. Jde o lithium

16.07.2019 19:47

Komunista Josef Skála zajásal nad vývojem v kauze lithium. Ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček prý prokázal, že hájí české zájmy a není prachbídným kolaborantem s cizí mocí.

Komunista Skála pochválil ministra Havlíčka. Jde o lithium
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

Energetická skupina ČEZ, kterou ze 70 procent vlastní stát, prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Na dnešním briefingu to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Navázal tak prý na snahu komunistů ochránit si tento kov a nedovolit jeho vytěžení nějaké cizí firmě bez toho, aby nad tím měl kontrolu český stát. KSČM v tomto duchu vyvolala jednání už před sněmovními volbami v roce 2017.

„Pak ale téma znovu obestřela mlha. A epizody, které ji rozhodně nerozptylovaly. Vadilo to i publiku Parlamentních listů. Reagovat na jeho dotazy nebyl žádný med. Tím víc třeba ocenit dnešní tiskovou konferenci vicepremiéra a ministra průmyslu K. Havlíčka. Informaci, že do hry vstoupí ČEZ, a. s. s většinovým podílem státu, potvrdil i jeho šéf D. Beneš. Že si své možné angažmá ověří vlastní due diligence, je logické. Potvrdí-li se známá očekávání, jedná o většinové účasti v projektu. Vicepremiér Havlíček potvrdil svoji pověst profesionála, imunního vůči kolaboraci proti vlastní zemi,“ napsal Skála v prohlášení, které má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle Skály by stálo za to razantně navýšit cenu poplatků za těžbu českých surovin a pružně přizpůsobit výši tohoto poplatku případným se měnícím cenám lithia. Ale poplatky nejsou všechno. Bývalý místopředseda KSČM pro ideologickou práci má za to, že by lithium měl zpracovávat český průmysl, protože teprve v dalším zpracování lithia se prý ukrývá skutečný zlatý poklad.

„Vysoká průmyslová kultura nás zdobí už od časů monarchie. O svou někdejší roli, kdy jsme patřili mezi suverénní hráče na světových trzích, jsme však v posledních dekádách z velké části přišli. České lithium nabízí působivý reparát. Jen ale při soustředění mozků i zdrojů, které za dnešních poměrů zvládne už jen stát. Vicepremiér Havlíček patří k lidem, jimž k tomu nechybí motiv i kuráž. Držme mu palce. Průlom, kterým by se zapsal zlatým písmem, zvládne tím snáz, oč víc ho opře i o tlak veřejného mínění,“ uzavřel Skála.

Josef Skála doslova napsal:

Lithium a světlo na konci tunelu

České lithium už vyvolalo i erupce vášní. Plným právem. Hrozila mu defraudace, podobná zcizení českých bank, průmyslových gigantů i spousty dalších kolektivních investic. Řeč je o „Memorandu o porozumění“, podepsaném těsně  před volbami do PS PČR předloni na podzim. MPO ČR je signovalo s australskou EMH. Český stát sráželo do kolen „banánové republiky“. Inicioval jsem mimořádnou schůzi končící Poslanecké sněmovny. V rozhlasovém duelu s nic netušícím Tomio Okamurou. Reagoval střelhbitě. A plně v národním zájmu. Poslanecké podpisy, nezbytné pro svolání mimořádné schůze, jsme začali shánět spolu hned po skončení pořadu. Podpořila to i petiční akce, jíž jsme měl čest být mluvčím. Usnesení Poslanecké sněmovny zavázalo exekutivu, aby ostudné „memorandum“ revidovala.

Pak ale téma znovu obestřela mlha. A epizody, které ji rozhodně nerozptylovaly. Vadilo to i publiku Parlamentních listů. Reagovat na jeho dotazy nebyl žádný med. Tím víc třeba ocenit dnešní tiskovou konferenci vicepremiéra a ministra průmyslu K. Havlíčka. Informaci, že do hry vstoupí ČEZ, a.s. s většinovým podílem státu, potvrdil i jeho šéf D. Beneš. Že si své možné angažmá ověří vlastní due diligence, je logické. Potvrdí-li se známá očekávání, jedná o většinové účast v projektu. Vicepremiér Havlíček potvrdil svoji pověst profesionála, imunního vůči kolaboraci proti vlastní zemi.

Naše petice požadovala řešení, hájící český zájem nadoraz. Tedy postup, opravňující jak k těžbě lithia (i průvodních surovin o ještě mnohonásobně vyšší jednotkové ceně), tak k jejich průmyslovému a komerčnímu využití výlučně český průmysl ve veřejném vlastnictví. Dnešnímu tiskové konferenci se dá rozumět tak, že dřívější kroky státní správy si k tomu zatarasily cestu samy. Co to znamená konkrétně, má právo znát i česká veřejnost. Včetně zákonných kroků, vyvozených vůči jmenovitým viníkům. Je-li to opravdu tak, že z naší suverenity zbyl jen pahýl i v daném případě, ochrana neuralgického zájmu ČR vyžaduje i další kroky, jež by jinak tak akutní nebyly. 

Především zásadní revizi poplatků z vytěžené suroviny na konto státu. Ty stávající jsou – před tribunálem už známých fakt – jen groteskním zlomkem toho, co naší zemi přísluší. Boom elektromobility – i velkokapacitního „skladování“ energie – bude tržní cenu suroviny zřejmě dál zvyšovat. Tím víc to chce, zdaleka nejen podle mého mínění, nastavit režim poplatků do státní kasy co možná pružně. Tak aby plně zohledňoval vývoj rentability daného odvětví. A spolehlivě tak předcházel pasti, do níž se zahnal carský trůn, když prodal Americe Aljašku. Prizmatem všeho, co o jejím přírodním bohatství a jeho tržní hodnotě bylo zjištěno až poté, svou zemi okradl ještě víc než skandální prodej našeho zlata z vůle ČNB. Právě pružně aktualizovaná výše poplatků, bude-li vycházet ze skutečně nezávislé a profesionální expertízy, bude i pojistkou naší suverenity hned v dvojím směru. Jednak tím, že výrazně kompenzuje ztrátu, způsobenou dřívějším diletantismem. Tedy jen dílčí, ač většinový podíl českého státu ve společném podniku se zahraničním partnerem – i dílčí, ač většinový podíl českého státu z výnosů ČEZ, a.s. Právě kontinuální zpřesňování těžebních poplatků na konto státu bude i pojistkou pro případ, že se dnešní zájem EMH jakkoli změní či opadne úplně - a ložiska českých surovin bude třeba těžit v jiné konstelaci.

Trvá i otázka, na niž se odpověď zatím nerýsuje. Kdo bude profitovat z průmyslového a komerčního využití českého lithia (a průvodních nerostů ještě mnohem vyšší jednotkové ceny)? Protože výnos, mnohonásobně vyšší než ze samotné těžby, se nabízí právě tu. Vysoká průmyslová kultura nás zdobí už od časů monarchie. O svou někdejší roli, kdy jsme patřili mezi suverénní hráče na světových trzích, jsme však v posledních dekádách z velké části přišli.

České lithium nabízí působivý reparát. Jen ale při soustředění mozků i zdrojů, které za dnešních poměrů zvládne už jen stát. Vicepremiér Havlíček patří k lidem, jimž k tomu nechybí motiv i kuráž. Držme mu palce. Průlom, kterým by se zapsal zlatým písmem, zvládne tím snáz, oč víc ho opře i o tlak veřejného mínění.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…