Komunisté oznámili, co chtějí po Babišovi: Plnění jejich programu v oblasti ekonomické suverenity

20.06.2020 17:10

Ústřední výbor KSČM podle informací ČTK schválil doporučení svým poslancům, aby podpořili změnu schodku státního rozpočtu. Širší vedení komunistů ale upravilo původně navržené usnesení, které mu předložil předseda strany Vojtěch Filip společně s místopředsedou Stanislavem Grospičem. K podpoře rozpočtu se vedení KSČM dobralo po asi šestihodinovém jednání.

Komunisté oznámili, co chtějí po Babišovi: Plnění jejich programu v oblasti ekonomické suverenity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Některým členům výboru scházela přesná adresnost, kam by peníze z rozpočtu měly jít.

Návrh 500miliardového deficitu vláda předloží Sněmovně na mimořádné schůzi v úterý. Pro schválení potřebuje vládní koalice hlasy dalších poslanců, KSČM její kabinet toleruje.

O podpoře schodku tento týden jednali zástupci vlády s částí opozičních stran i právě s KSČM. Komunisté původně požadovali deficit nižší, po jednáních z tohoto týdne jsou ale jejich vyjednavači k vládě výrazně smířlivější. V dnešním usnesení přijatém k otázce podpory rozpočtu vedení strany zdůrazňuje, že vládu komunisté přiměli „dát peníze z navrženého deficitu ve prospěch příštího rozvoje a novému startu koupěschopné poptávky“ občanů. „Náš hlas pro rozpočet bude spojen s hlasem pro plnění našeho politického programu k udržení ekonomické suverenity a příštího rozvoje,“ uvedli komunisté v usnesení.

Doporučení dnes od 08:00 projednával v pražském sídle KSČM výkonný výbor. Podle informací z jednání chtěli členové vedení KSČM od vlády jasné sdělení, kam peníze z plánovaného schodku půjdou. Nakonec užší vedení komunistů mělo ústřednímu výboru doporučit souhlasné stanovisko. S podobou textu, který předložil Filip s Grospičem, ale podle informací ČTK někteří členové vedení KSČM nesouhlasili, a text se proto upravoval. Jednání se tak protahovalo.

Komunisty na podzim čekají volby nového vedení, funkci předsedy v nich chce obhajovat Filip, o pozici se chce ale ucházet také třeba místopředsedkyně a europoslankyně Kateřina Konečná. Blížící se volby se podle informací ČTK v dnešním jednání vzájemnými spory také odrážely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…