Komunistka Marková varuje: Zdravotní péče je stále ohrožena

23.12.2012 11:23

Podle posledních zpráv se Všeobecné zdravotní pojišťovně konečně podařilo najít shodu s Asociací krajů České republiky a podepsat memorandum, které má urychlit uzavírání smluv mezi ní a krajskými nemocnice. Podle Soni Markové, poslankyně a stínové ministryně KSČM pro rezort zdravotnictví, však vyhráno ještě zdaleka není. „Považuji za znepokojivé, že od ostatních zdravotních pojišťoven informace o dohodách zatím nemáme,“ říká.

Komunistka Marková varuje: Zdravotní péče je stále ohrožena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

 

Na první pohled to vypadá, že nebezpečí ohrožení poskytování potřebné zdravotní péče od ledna příštího roku je zažehnáno. „V důsledku nepochopitelné liknavosti a nevybíravého nátlaku na bezhlavé rušení šesti tisíc nemocničních lůžek ze strany zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví skutečně hrozilo, že bude od Nového roku hrazena pouze akutní péče,“ připomněla Marková pesimistický, avšak ještě donedávna možný scénář.

Nemocnice jsou zaskočeny

Upozorňuje, že vedení některých krajských nemocnic je nyní zaskočeno poněkud nestandardním postupem zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven vůči nim v tom, že by mohlo v příštím roce dojít ke zpochybnění dříve dosažených dohod. „Přitom na základě memoranda - podepsaného v létě s ministrem zdravotnictví - měl být postup zdravotních pojišťoven vůči nemocnicím jednotný,“ podotýká Marková.

Podle jejího názoru je nyní v zájmu uklidnění pacientů i zdravotníků nezbytné, aby byly dohody o hrazení poskytnuté zdravotní péče co nejrychleji podepsány a také beze zbytku dodrženy. „K případné redukci akutních lůžek či některých oddělení může docházet postupně s rozvojem medicíny, pouze po důkladné analýze a samozřejmě v souladu se zdravotnickými koncepcemi krajů tak, aby byla zachována dostupnost potřebné kvalitní zdravotní péče pro každého občana České republiky, ať již žije ve velkém městě nebo v nejmenší vesničce,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …