Komunistům se blíží sjezd. Babiš by se prý měl modlit

16.02.2018 7:09

Sociální demokracie není jedinou stranou, kterou čeká sjezd. Nové vedení budou po volební katastrofě volit také komunisté. Za takřka sto let své existence nezískali ještě nikdy tak málo hlasů voličů, jako v roce 2017. Páteční MF Dnes tvrdí, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by se měl modlit za sjezdové vítězství stávajícího šéfa komunistů Vojtěcha Filipa.

Komunistům se blíží sjezd. Babiš by se prý měl modlit
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mistopředseda KSČM Josef Skála

Už tuto neděli budou v Hradci Králové rozhodovat sociální demokraté o svém dalším osudu. Rozhodnutí však čeká i na komunisty. Ti si prošli podobnou volební katastrofou jako ČSSD. Komunisté nedosáhli ani na 8 procent hlasů. V reakci na tento debakl si i komunisté budou volit nové vedení.

Post šéfa strany se rozhodl obhájit dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip. Ale nebude sám. O post předsedy usiluje také dosavadní místopředseda strany pro ideologickou práci Josef Skála. A pokud se tento muž stane předsedou strany, bude zřejmě tvrdým hráčem ve vyjednávání o podpoře menšinové vládě Andreje Babiš.

„Andrej Babiš by se měl skoro modlit, aby post předsedy KSČM obhájil znovu Vojtěch Filip. Když se jím stane Filipův hlavní vyzyvatel Josef Skála, postará se, aby to vítěz voleb – hnutí ANO – pocítil,“ píše doslova deník.

Skála by rád svázal Babišovi ruce v otázce vysílání českých vojáků do misí NATO. „U toho se kočkujeme. Sotva asi Andrej Babiš vystoupí z NATO, ale rádi bychom ho zavázali, aby vláda prováděla bezpečnostní politiku v souladu – a teď se budete smát – s prvním článkem Washingtonské smlouvy, ustavujícího dokumentu NATO. Ten totiž uvádí, že se Aliance bude striktně řídit Chartou OSN – a tedy i vojensky zasahovat výlučně v obraně proti vnějšímu nebezpečí, anebo na bázi rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN,“ říká žoviálně Skála. Na jednoduchou otázku, co třeba největší mise české armády v Afghánistánu, prohlásil: „To je jistý problém,“ podotkl Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Vedle toho Skála prosazuje třeba masivní výstavbu státních bytů, aby srazil hřebínek developerům, ale především, aby měli čeští občané kde bydlet. To je pro něj natolik důležité, že bude klidně spolupracovat i s SPD Tomia Okamury. Pokud by se přidala ještě sociální demokracie, držela by neformální koalice ANO, KSČM, SPD a ČSSD ústavní většinu.

Sluší se však dodat, že Skála nemá vítězství jisté. Na posledním sjezdu se s Vojtěchem Filipem střetl a souboj o post šéfa strany prohrál. Jeho spolustraníci mu navíc vyčítají, že byl součástí vedení, které stranu přivedlo do volební propasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…