Končí lhůta pro přihlášky k novým volbám v 31 obcích

09.01.2019 8:08

Obyvatelé tří desítek českých a moravských obcí by měli po dnešku vědět, zda a kdo se u nich nově uchází o místa zastupitelů. Lhůta pro nominace končí v 16:00. Nové volby mají být 16. března v obcích, kde se po loňských říjnových volbách zastupitelstva rozpadla, zejména v důsledku těsného rozdílu mezi konkurenčními uskupeními.

Končí lhůta pro přihlášky k novým volbám v 31 obcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Nové volby se konají kvůli tomu, že se počet zastupitelů kvůli odstoupení části z nich snížil pod zákonem stanovenou hranici. Zastupitelstva mají být zpravidla nejméně pětičlenná.

Hlasovat by se mělo nově v Hoře Svatého Šebestiána, kde si v říjnu rozdělila křesla v zastupitelstvu dvě místní uskupení v poměru 4:3. Policie v této horské hraniční obci na Chomutovsku před loňskými komunálními volbami prověřovala podezření na účelové přihlašování voličů.

Volit se má také jak ve Vrbicích na Karlovarsku, tak ve Vrbici na Jičínsku. Volební místnosti mají být otevřeny rovněž v obcích Konojedy a Trnová u Prahy, Modřovice a Narysov na Příbramsku, Kněžičky na Nymbursku, Pašinka na Kolínsku, Přelíc na Kladensku nebo Onomyšl na Kutnohorsku.

Hlasovat by měli také lidé v obcích Hruška a Skřípov na Prostějovsku, Všehrdy a Černovice na Chomutovsku, Rudná pod Pradědem a Krasov na Bruntálsku, Lužice na Olomoucku, Mešno na Rokycansku, Nezdice na Plzeňsku, Rodná na Táborsku, Tis na Havlíčkobrodsku, Ždírec na Českolipsku, Borušov na Svitavsku, Lhotka nad Labem na Litoměřicku, Malšín na Českokrumlovsku, Bezkov na Znojemsku, Bohunice na Prachaticku, Kunkovice na Kroměřížsku, Nelepeč-Žernůvka na Brněnsku a Újezdeček na Teplicku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…