Konec daňovým rájům? Vláda připraví přísné opatření

17.01.2014 9:22

Připravovaná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce od ledna 2016 spustit nová pravidla, díky nimž by měl skončit neprůhledný únik peněz do daňových rájů. Kabinet tak chce na daních vybrat více. Firmy i lidé budou nově muset platby například na Seychely hlásit finančnímu úřadu, jehož analytici transakce prověří a posoudí, zda nejde o daňové úniky.

Konec daňovým rájům? Vláda připraví přísné opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V Česku působí asi třináct tisíc společností, které mají vlastníka v některém z daňových rájů. Do zahraničí pak různou formou odcházejí desítky miliard korun. V některých případech si české firmy objednávají fiktivní či nadhodnocené služby od offshorových společností. Píší o tom Hospodářské noviny.

Opatření by mělo pomoci státní kase

Budoucí vláda věří, že by díky důslednému sledování podezřelých transakcí mohla vybrat na daních více peněz. „Platba, která nebude nahlášena do systému, nebude následně daňově uznatelným výdajem," vysvětlil záměr budoucí premiér Bohuslav Sobotka.

„Touto cestou utekla do zahraničí spousta finančních prostředků i kriminální povahy. Musí se to omezit," souhlasí také kandidát na ministra financí Andrej Babiš (ANO). Právě jeho úřad by měl mít zavádění nových pravidel na starosti.

Povinnost by se měla uplatňovat od určitého limitu, který je nutné stanovit. Na analyticích poté bude posoudit, zda jde o standardní platby, nebo obcházení zákonů.

Na druhou stranu toto opatření bude znamenat administrativní zátěž pro celou řadu společností. „Otázkou je, co to je za společnosti, když odvádějí platby na firmy do daňových rájů. Je povinností vlády, aby udělala vše proti daňovým únikům.Tato diskuse se vede ve všech vyspělých státech a je to jedna z oblastí, kterou EU nezvládla," stojí za koaličním plánem Sobotka.

Jak HN připomínají, pravidla pro daňové ráje už zpřísnila vláda Petra Nečase, zavedla pětatřicetiprocentní srážkovou daň na všechny platby do zemí, s nimiž nemá Česká republika uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Opatření ale nedosáhne na země, které jsou v EU - Lucembursko, Maltu nebo Kypr.

Další novinkou by mohl být centrální registr bankovních účtů

V boji s praním špinavých peněz by měl navíc pomoci nový centrální registr bankovních účtů, který navrhoval už exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Bude to jedna z priorit. Spravovat by jej mohla třeba Česká národní banka a přístup by do něj měly bezpečnostní složky, kterým by to dost pomohlo v práci," domnívá se také Kalouskův pravděpodobný nástupce Andrej Babiš.

Podle zjištění deníku by mělo jít o databázi, ve které půjde snadno zjistit, v jaké bance má určitý člověk nebo společnost vedený účet. Propagátorem tohoto opatření je prý i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…