Konec, už žádné peníze. Ve Wuhanu od USA už nic nedostanou

21.07.2023 10:04 | Monitoring

USA zřejmě zakážou podporu a další financování laboratoře v čínském Wuhanu. Zastavení financování laboratoře, která už od roku 2020 neobdržela žádné americké peníze, bylo nezbytné kvůli „zmírnění jakéhokoli potenciálního rizika pro veřejné zdraví“. Mluví se ale také o administrativních a účetních chybách ve vyúčtování dotací. Wuhan byl také často zmiňován jako možný původce celosvětové pandemie covidu-19.

Konec, už žádné peníze. Ve Wuhanu od USA už nic nedostanou
Foto: z internetu
Popisek: cold war 2

Podle listu The New York Times podniká administrativa současného prezidenta Joea Bidena kroky k uložení desetiletého zákazu financování Wuhanského virologického institutu.

Připomeňme si, že právě tato čínská výzkumná laboratoř byla velmi často skloňována v souvislosti se začátkem šíření pandemie koronaviru.

V dokumentu, který slouží jako podklad ke zmíněnému rozhodnutí, se uvádí, že ústav nevyhověl opakovaným žádostem Státního zdravotního ústavu USA (NIH) o laboratorní sešity a další dokumenty nezbytné pro stanovení jeho bezpečnostních postupů.

Z toho pravděpodobně plyne i závěr, ke kterému ústav dospěl, a tím je, že Wuhanský institut „pravděpodobně porušil protokoly NIH týkající se biologické bezpečnosti“.

Dále je uvedeno, že pozastavení financování je nezbytné ke „zmírnění jakéhokoli potenciálního rizika pro veřejné zdraví“ a že existují „adekvátní důkazy“ pro zahájení „řízení o vyřazení“.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
To vše v situaci, kdy republikáni ve sněmovním výboru opakovaně tvrdili, že virus byl produktem úniku z laboratoře, a zaměřili svou pozornost na výzkum prováděný institutem ve Wuhanu.

Dodejme, že už po vypuknutí pandemie Trumpova administrativa ukončila grant EcoHealth Alliance, neziskové organizaci, která s institutem spolupracovala na studiu netopýřích koronavirů v Číně.

Navíc podle New York Times interní dohledová agentura zjistila, že NIH udělal při dohledu nad granty značné chyby. Zjištění byla popsána v 64stránkové zprávě popisující zmeškané termíny, matoucí protokoly a nesprávně vynaložené prostředky.

Zpráva tak ještě posílila obavy ohledně systému federální vlády pro monitorování výzkumu potenciálně rizikových patogenů.

Grant EcoHealth byl obnoven v květnu, ale neposkytuje finanční prostředky na žádný výzkum v Číně ani na zvířatech.

Samotný dotčený Wuhanský institut, který od roku 2020 nedostal žádné federální peníze, má nyní 30 dní na to, aby se ke zprávě vyjádřil. Poté bude definitivně rozhodnuto, zda USA skutečně podporu institutu oficiálně zakážou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…