Kontroverzní společnost SICPA se chce dostat k lukrativní evropské zakázce na sledování cigaret

11.04.2017 22:21

Boj proti kouření a cigaretám pokračuje. Až se zdá, že v Evropě neexistuje větší problém než kouření. Nyní se začalo především mluvit o nezákonném obchodu s cigaretami a o jejich pašování.

Kontroverzní společnost SICPA se chce dostat k lukrativní evropské zakázce na sledování cigaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Podle údajů Evropské komise nezákonný obchod s tabákovými výrobky a zejména pašování a padělání cigaret způsobuje EU a členským státům ztráty příjmů (cla, DPH a spotřební daně) v hodnotě více než 10 miliard eur ročně. Brusel proto podporuje program proti pašování cigaret. Podle ní by měli celoevropský systém sledování toku cigaret provozovat sami výrobci tabákových produktů ve spolupráci s nezávislými třetími stranami.

Ročně se v EU prodá kolem 600 miliard kusů cigaret, tedy třicet miliard krabiček. Tabáková firma balíček cigaret vyrobí, dopravce zásilku převeze k dovozci, ten ji přijme a uskladní. Následuje další přeprava k distributorovi a od něj k jednotlivým prodejcům. Celé toto putování má být zachyceno ve speciálním centrálním registru. Ke každé krabičce mají navíc výrobci poskytnout i platební data, jež se budou v databázi uchovávat čtyři roky. „Je to prostě šílený nápad. Počítač, který by tolik dat zvládl, snad ještě nikdo nevymyslel,“ posteskl si nedávno jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Není náhodou, že kolem této ohromné „evropské zakázky“ sledování toku cigaret se začalo objevovat hned několik zájemců, kteří by rádi nabídli své nezávislé služby a při prosazování své výjimečnost se nebojí používat ne zrovna poctivé prostředky. Nejagresivnější lobbing ze všech využívá nyní švýcarská společnost SICPA.

I když svoji technologii sledovanosti toku potravinových výrobků nabízejí v Brazílii, Keni a v několika amerických státech, svoji pozornost nyní zaměřují především na Evropu. Při svém aktivním evropském lobbingu se ale zapomínají přiznat k mnoha problémům, které jejich obchody ve světě doprovázejí.

Například v Brazílii se společnost SICPA ocitla ve středu velkého vyšetřování korupce a následně jí byla dokonce vypovězena smlouva o systému sledovatelnosti nápojů (SICOBE). Smlouva byla se švýcarskou společností SICPA uzavřena bez výběrového řízení, vše se dostalo až k soudu a mluvilo se až o 27 milionech euro, které byly použity k úplatkům.

Rovněž v Keni je společnost SICPA kritizována za svůj systém sledovanosti a je ve středu politického skandálu. Bývalý premiér nedávno obvinil vládu za zbytečné uzavření smlouvy s touto švýcarskou společností a za vyhození miliard z kapes daňových poplatníků. Přes viditelné skandály společnost SIPCA i nadále usiluje o zakázky v jiných částech Afriky, například v Togu a Senegalu, tedy v zemích s největší mírou korupce na světě.

Bez ohledu na problémy ve světě se společnost SICPA nyní soustředí na Evropu a snaží se podílet na sledovanosti a bezpečnostním systému pro tabákové výrobky. Podle evropské směrnice by měl být systém navržen do konce roku 2017. Spěch a nepozornost by lobbisté švýcarské kontroverzní společnosti právě rádi využili k získání super výhodné evropské zakázky.

Gilles Pargneaux (člen Evropského parlamentu) hostil například nedávno akci Evropského parlamentu o sledování tabákových výrobků. Byl velmi kritický vůči tabákovému průmyslu a zdůrazňoval, že výrobci cigaret by se sledování neměli vůbec účastnit. Navíc jeden tak zvaně nezávislý poradce, který se celé akce na pozvání europoslance Gilles Pargneauxe zúčastnil a lobboval za zadání zakázky pro firmu SIPCA, byl dříve spolupracovníkem této švýcarské firmy. Dalším řečníkem na akci Leszek Bartlomiejczyk, který dříve také pracoval pro SICPA, obhajoval řešení vhodné pro SICPA. Pauline Delpech, lobbista spojený s SICPA, navrhoval pro Gilles Pargneauxe zase zřídit pracovní skupinu, která by podporovala tak zvané „nezávislé sledování tabákových výrobků“, tedy řešení ideální pro evropskou zakázku století pro společnost SICPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…