Koronavirus: Zastavit vlaky! Shromáždit cizince, padlo. Pak naštvaný Babiš vyzval občany...

01.03.2020 19:16

Premiér Andrej Babiš ve vysílání ČT navrhl zastavení letů z Milána i z Benátek. Také rozhořčeně vyzval cestovní kanceláře, aby kompenzovaly lidem zájezdy do severní Itálie. A rozrušeně sdělil, že „Itálie to prostě nezvládla“. Ještě před Babišem navrhl mnohem drastičtější opatření přírodovědec, docent Martin Konvička.

Koronavirus: Zastavit vlaky! Shromáždit cizince, padlo. Pak naštvaný Babiš vyzval občany...
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve vysílání ČT24.

Česko má první tři případy nákazy novým typem koronaviru. Všichni jsou v současné době v Nemocnici Na Bulovce. Jeden pacient tam byl převezen z Ústí nad Labem. Ke koronaviru se na svém facebookovém profilu vyjádřili advokátka Monika Čírtková a aktivista docent Martin Konvička. Ve vysílání ČT24 vystoupil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí

Premiér Babiš aktuálně ke koronaviru

Moderátorka Světlana Witowská se premiéra zeptala na plánovaná opatření a výhled akcí do budoucna. Andrej Babiš uvedl, že plánuje navrhnout více jednotlivých opatření, například zastavení letů z Milána a z Benátek, kde nákaza koronavirem bují. „Ten nárůst je dramatický, celý problém je v Itálii,“ uvedl Babiš a vytáhl čísla: Za jediný den počet nakažených v Itálii vzrostl o 566 případů. 

„Chci vyzvat všechny hoteliéry, ubytovny, Airbnb, aby skutečně prověřovali, kdo u nich bydlí. Ten případ té studentky, ona byla Airbnb a také se vydala sama do nemocnice, a to určitě my nechceme. Proto zítra v 11 zasednou pod náměstkem ministra zdravotnictví prof. Prymulou zástupci veškerých záchranek a krajských hygienických stanice, aby skutečně jsme dělali ty odběry na místě, kde je ten pacient. To znamená, že v hotelích nechť zůstanou na pokoji, pokud naši lidi mají takové příznaky, maji volat lékaři. Lékař volá na dané číslo a my chceme, abychom chodili za nimi, aby zkrátka nedošlo k dalšímu kontaktu. Zítra jdou děti do školy. Bylo by dobré, aby se učitelé zeptali, nebo spolužáci, jestli někdo ze spolužáků nebyl, i když u dětí samozřejmě ten výskyt není, ale v každém případě aby se zeptali, jestli nebyli na prázdninách v těch oblastech, které jsou vlastně nakaženy, a samozřejmě ten virus se šíří z Itálie. V Itálii to nezvládli, podle mého názoru, a my zkrátka musíme udělat tato opatření. A je potřeba si říct, jestli my také nezakážeme ty nějaké akce většího rozsahu,“ sdělil Babiš. 

Babiš poté zopakoval, že plánuje učinit taková opatření, aby se u nás dál koronavirus nešířil. Ve vysílání zopakoval, že vyzývá lidi, ať necestují do Itálie, a že nejde o peníze, nýbrž o zdraví. „Zítra to Bezpečnostní rada státu bude řešit a já budu navrhovat zastavení letů, budu navrhovat, aby se změnil systém odběru vzorků, aby hlavně hygienici zjistili už dopředu, odkud přišel ten člověk, možná, že se ukáže, že je to negativní, ale abychom nečekali delší čas na to a zjišťovali, kde vlastně ten člověk byl. Takže toto hygienici musí vlastně, i ty nemocnice, zjistit dopředu a my musíme i na základě těch dnešních zkušeností... Všichni říkali, že to k nám přijde, bohužel je to tady, pozitivní zpráva je, že nejde o těžké případy, ale musíme zabránit tomu, aby to k nám nepřicházelo jinými kanály,“ ukončil svůj živý vstup Andrej Babiš. 

Advokátka Čírtková o nemoci Covid-19 způsobené koronavirem

„Jak čas a virus postupuje, začíná mi vadit, že se část lidí vysmívá těm, kdo mají určité obavy z nemoci Covid-19 způsobené koronavirem. Napsala jsem zde, že se nebojím té nemoci, ale bojím se paniky a opatření s ní spojených, a i v diskusi se vyskytly komentáře typu, co se děje, vždyť tolik lidí neumírá, podívejte se na chřipku. Tak předně, i kdyby umřel jeden člověk z tisíce, je to pořád o jednoho člověka více, než umřít má,“ poznamenala mimo jiné k tématu na svém facebookovém profilu Čírtková.

„Dále, nevím, kdo tady má takovou rozvernou legraci z chřipky, ale já to určitě nejsem. Skutečnou chřipku jsem prodělala, v roce 2001 a potom ještě jednou, a rozhodně tuto nemoc nepodceňuji, byť chápu, že kvůli ní nejsou v karanténě celá města,“ dodala.

„Naprosto bezcitné mi připadá poučování ze strany mladší generace, ve stylu ‚na tohle neumřeme‘. OK, jsem moc ráda, že na to mladí lidé neumírají, ale my máme v rodině i lidi nad sedmdesát let, ne zcela zdravé. Rozhodně přece nejde jenom o nás, ale také o naše rodiče a prarodiče,“ zmínila dále. 

Na celém světě podle jejích slov onemocnělo cca 80 tisíc lidí, z toho asi tři tisíce zemřely, právě především starší a oslabení. „To mi tedy nepřijde jako příznivá bilance. Vám připadá správné nad tím ohrnout nos, co jako řešíte? Z hlediska našich starších, nemocných, oslabených spoluobčanů je to minimálně netaktní, pokud ne vysloveně hrubé,“ sdělila. 

Co jí však vadí velice, je nákupní panika. „Protože samozřejmě, pokud lidé vykoupí obchody, nebudu mít za pár dní co dát dětem k jídlu, jelikož tady nevytvářím žádné ohromné zásoby. Jenomže se bohužel nedaří najít rovnováhu mezi bagatelizací a panikou. Střízlivé upozornění na rizika, mírnění zbytečných obav, povzbuzení k rozumným opatřením – zdá se, že tohle nám moc nejde,“ podotkla. 

„Za poslední dny jsem četla dva zajímavé články. V jednom z nich se psalo, že koronavirus je zákeřný především tím, že příliš velký počet nakažených potřebuje nemocniční péči. Epidemie tedy značně zaměstná zdravotnický systém, vytíží kapacity, se všemi souvislostmi, které můžeme pozorovat například v severní Itálii. Druhý článek popisoval tzv. španělskou chřipku, která před sto lety zahubila mnohem více lidí než předcházející válka. Z pozice laika mi připadá, že leckteré aspekty této nemoci jsou podobné koronaviru. Ale teď je lidstvo naštěstí už o sto let intenzívního vývoje medicíny dál. Máme mnohem lepší informace, nemocnice, léky, testy a ochranné prostředky, karanténní opatření, výživu – a proto i vyhlídky. Díky za to!“ uzavřela.

Docent Konvička: Co dělat?

Přírodovědec a občanský aktivista Martin Konvička se na svém facebookovém profilu rozepsal o tom, co je ještě možné udělat.

„Okamžitě vypnout vzduchotechniku v marketech, úřadech apod. (a normálně otevřít dveře či okna). Lidem, kteří na pracovištích nejsou nezbytní, stejně jako matkám školnícjh dětí nařídit dovolenou (té letní se beztak dožije málokdo...). Školy zavřít. Šít respirátory – materiál se najít musí, nějaká volná textilka snad taky. Respirátory, desinfekcí atd. vybavit pracovníky energetiky, telekomunikací, spojů. Zastavit přeshraniční vlaky, autobusy, lety. Zrekvírovat hotelové, lázeňské aj. komplexy – nyní hlavně pro cizince, kteří uvíznou v zemi, a pro každého, kdo do země přijíždí. Připravit přídělový systém základních potravin, ale i vitamínů,“ poznamenal Konvička, s tím, že důležité je také se modlit.

„Ještě by měla SOFORT odstoupit celá vláda, a dát to prvnímu vojenskému zdravotníkovi, policistovi nebo šéfovi malé firmy, kterého cestou potkají,“ uzavřel.

„Dva případy jsou v Praze Na Bulovce, jeden případ je v Ústí nad Labem. Všichni tito pacienti jsou izolováni na infekčních klinikách,“ oznámil ministr Vojtěch před kamerami ČT.

Jeden z pacientů je muž narozený v roce 1952, který se nakazil na univerzitě v italském Udine. Ani jeden z  pacientů nemá těžký průběh nemoci.

Na Bulovce je umístěna také mladá Američanka, ročník narození 1999, která studuje v italském Miláně a vydala se na výlet do Prahy.

Třetí nakažený je muž narozený v roce 1976, který byl na severu Itálie na dovolené spolu s manželkou a čtyřmi dětmi. Ti jsou teď v domácí karanténě. Muž byl původně umístěn v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následně ho ale převezli rovněž do Prahy Na Bulovku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…