Korte zpochybnil Remka: Kovaný komunista, hrdina SSSR. Opravdu věříte, že je loajální k ČR?

20.03.2014 22:09

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně zpochybnil loajalitu českého velvyslance v Rusku Vladimíra Remka, který se honosí titulem hrdiny SSSR. Korte si v této souvislosti kladl otázku, zda Remek v klíčových okamžicích bude dostatečně loajální vůči své zemi. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se Remka zastal. O slovní přestřelce dvou zákonodárců informoval server Týden.cz.

Korte zpochybnil Remka: Kovaný komunista, hrdina SSSR. Opravdu věříte, že je loajální k ČR?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

„Velvyslancem České republiky u Ruské federace je Vladimír Remek, kovaný komunista promoskevského ražení, hrdina Sovětského svazu, který dokonce neváhal a když šel předávat své pověřovací listiny prezidentu Putinovi, připnul si toto vyznamenání na klopu, a jehož loajalita vůči České republice je tudíž více než pochybná," pronesl ve své interpelaci Daniel Korte směrem k Zaorálkovi.

Ministr zahraničí se ale velvyslance zastal s tím, že ruští komunisté dnes nepředstavují nejsilnější politickou stranu, Rusko je naopak tvrdě kapitalistickým státem, takže Remkův řád hrdiny SSSR by neměl představovat pro Česko nějaké riziko. Ministr zdůraznil, že Remka považuje za diplomata loajálního České republice. Prozradil však také, že s Remkem chystá schůzku, mělo by k ní dojít v pátek v 11 dopoledne.

Připomeňme, že Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě prosadil prezident Zeman po pádu vlády Petra Nečase (ODS). Někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) s jeho nominací na post velvyslance váhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…