Korupce, kmotři, lotři... Ivan Langer se rozzlobil na Facebooku

01.07.2014 10:15

Bývalý ministr vnitra a někdejší vrcholný politik ODS Ivan Langer se dělí o své názory na věci veřejné na sociálních sítích. V posední době se na Facebooku vyjádřil k rozhodnutí soudu v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové). V dalším příspěvku zase zkritizoval česká média za to, že plují na vlně boje proti korupčníkům a nebrání nedotknutelnost soukromí.

Korupce, kmotři, lotři... Ivan Langer se rozzlobil na Facebooku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství. Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil roční podmínku.

Ivan Langer celou věc okomentoval na svém profilu v reakci na článek serveru echo24.cz, který v příspěvku také sdílí a je k dispozici ZDE, s titulkem „Potvrzeno. Ištvan je v úzkých, nyní už zcela veřejně". „Rozhodnutí pražského obvodního soudu v tzv. věci 'zneužití Vojenského zpravodajství' není pravomocné a tudíž nemá ve věci samé žádný zásadní význam," napsal.

Připouští ale následující: „Nicméně je to - po vyjádření policistů, státních zástupců, obžalovaných a obhájců (po masivní medializaci části odposlechu) - první nezávislý pohled na celou kauzu na základě znalosti celého trestního spisu a ne jen toho, co o ní (o něm) říkají zúčastněné strany a co se píše v novinách. V tomto smyslu má proto pro nezúčastněné pozorovatele význam zásadní!"

Langer hledá médium, které nepluje na protikorupční vlně

V jednom ze svých příspěvků Ivan Langer reaguje na článek serveru Aktuálně.cz s titulkem „Centrální banka bojkotuje registr účtů, zbraň daňové Kobry" kritikou českých médií.

Článek, na nějž bývalý politik přidává také odkaz a je k dispozici ZDE, pojednává o tom, že zástupci ČNB začali komplikovat jednání o novém centrálním registru bankovních účtů, který má být jednou z klíčových zbraní čerstvě zřízeného speciálního týmu Kobra v boji proti daňovým únikům.

„Ne, nemá se paušalizovat a házet všechny (novináře) do jednoho pytle! Ale poraďte mi prosím - existuje v České republice médium, které (kromě odvolávání se na vlastni svobodu slova a tisku) nepluje na vlně `boje proti korupčníkům, kmotrům a lotrům` (pod jejímž povrchem dochází ke stále většímu posilování pravomoci státu) a braní svobodu a nedotknutelnost soukromí nás všech?" ptá se exministr.

Svou kritiku shrnul do několika bodů. Hned první odkazuje k samotnému titulku. „Proč název textu nezní: ČNB brání dalšímu omezení bankovního tajemství!!?" ptá se. Druhý bod kritiky směřuje k tomu, proč se nikdo neptá na míru odpovědnosti a způsob kontroly těch, jejichž moc nad námi má nadále posilovat.

Langer závěrem připomněl několik souvisejících věcí. Mezi nimi jmenuje registr účtů, rozšíření možnosti použití odposlechů, majetková přiznání nebo trestní odpovědnost právnických osob.

Co přesně napsal Ivan Langer na svůj Facebook:

Rozhodnutí pražského obvodního soudu v tzv. věci zneužití Vojenského zpravodajství" není pravomocné a tudíž nemá ve věci samé žádný zásadní význam. Nicméně je to - po vyjádření policistů, státních zástupců, obžalovaných a obhájců (po masivní medializaci části odposlechu) - první nezávislý pohled na celou kauzu na základě znalosti celého trestního spisu a ne jen toho, co o ní (o něm) říkají zúčastněné strany a co se píše v novinách. V tomto smyslu má proto pro nezúčastněné pozorovatele význam zásadní!

A dále:

Ne, nemá se paušalizovat a házet všechny (novináře) do jednoho pytle! Ale poraďte mi prosím - existuje v České republice médium, které (kromě odvolávání se na vlastni svobodu slova a tisku) nepluje na vlně boje proti korupčníkům, kmotrům a lotrům" (pod jejímž povrchem dochází ke stále většímu posilování pravomoci státu) a braní svobodu a nedotknutelnost soukromí nás všech?

1. Proč název textu nezní: ČNB braní dalšímu omezení bankovního tajemství!!?"

2. Proč se nikdo neptá na míru odpovědnosti a způsob kontroly těch, jejichž moc nad námi má dále posilovat?

3. Jen připomínám:

a) registr účtů

b) zřízení nové policie (z celníků)

c) rozšíření možností použití odposlechů

d) nova skutková podstata - příprava daňového deliktu

e) rozšíření oprávnění BIS na získávání informací z Finančních úřadů

f) majetková přiznání

g) trestní odpovědnost právnických osob téměř bez hranic...

h)?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …