Koupíte dnes toaleťák v dm? Vaše peníze půjdou neziskovce. Ta cpe dětem ekologii

24.11.2023 11:45

Již po šesté v řadě se známý drogistický řetězec dm zapojil do dobročinné iniciativy Giving Friday, která představuje protipól k slevovému šílenství Black Friday. To letos připadá na 24. listopadu. Pět procent z obratu v tento den věnuje drogerie na podporu klimatického vzdělávání středoškoláků. Spolupředseda Zelených Michal Berg neskrývá nadšení. Ale analytik Institutu Václava Klause Filip Šebesta nadšen není. Varuje, že kdo dnes v dm nakoupí, může se mu potomek vrátit ze školy s „klimatickým žalem“. A pak už bude pozdě.

Koupíte dnes toaleťák v dm? Vaše peníze půjdou neziskovce. Ta cpe dětem ekologii
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zboží v drogerii DM

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí
„Letošním Giving Friday, který proběhne 24. 11. budeme podporovat zodpovědný přístup k životnímu prostředí,“ uvádí jednatelka společnost dm Martina Horká ve videospotu sdíleném na sociální síti X.

Z celkového obratu uskutečněného v tento den ve všech prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v on-line shopu na dm.cz daruje drogerie 5 % neziskové organizaci, která spojuje vzdělávání s ochranou životního prostředí: „Za společnost dm věnujeme 5 procent z obratu tohoto dne vzdělávácímu centru Tereza,“ dodává manažer komunikace Jiří Peroutka.

„Spojujeme učitele a rodiče. Společně díky vzdělávacímu programu vedeme děti k zodpovědnosti k životnímu prostředí,“ doplňuje Peroutku koordinátor mezinárodního programu Ekoškola Jan Smrčka.

Pedagožka Eva Bínová uvedla, že právě díky podpoře společnosti dm mohou na Waldorském lyceu v Českých Budějovicích vzdělávat mladší generace. Předávají dětem své zkušenosti a znalosti z enviromentální oblasti. „Vzděláváme, abychom lépe zvládali klimatické změny,“ dodává Bínová.

Dobročinnou akci společnosti dm ocenil Michal Berg, spolupředseda Zelených. „Namísto Black Friday šílenství se dm drogerie rozhodla věnovat 5 % celkového obratu dnešního dne na klimatické vzdělávání středoškoláků – konkrétně na spolupráci s ekovýchovnou organizací TEREZA na programu s principy strategické hry a gamifikace. Za mě velký palec nahoru,“ napsal potěšeně.

V minulém roce vynesl Giving Friday 2,5 milionu korun, finance společnost dm darovala osobám ohroženým chudobou: „Jsme moc rádi, že lidé neztratili chuť pomáhat ani v době, kdy na ně samotné doléhají růsty cen energií, služeb i zboží. Získané peníze poputují na pomoc osobám ohroženým chudobou, kterým pomohou alespoň částečně toto těžké období překonat. Jinými slovy, současná situace si žádá silnou podporu, a proto jsme se rozhodli k historicky nejvyššímu navýšení na celkové čtyři miliony korun,“ uvedl Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Analytik institutu Václava Klause Filip Šebesta pak pro ParlamentníListy.cz řekl, že se obchody se rtěnkami, deodoranty a pemzami na ztvrdlé paty z nějakého důvodu postavily do čela sociálního pokroku. A připomenul, jak majitel obchodní sítě Teta podpořil Danuši Nerudovou. A nyní „pokrok“ šíří rakouská dm-drogerie. Soudí, že nezisková organizace, které páteřní výtěžek půjde na konto, se v projektech „snaží indoktrinovat zejména děti jednosměrnou propagandou o klimatických změnách“.

„Potřebujete-li tedy signalizovat své ctnosti a vyšší životní principy, můžete to dnes dokázat i nákupem toaletního papíru. Jak prosté. Většině normálních lidí je pochopitelně něco takového dokonale lhostejné, nakoupí, co potřebují, a na tom, kam drogerie pošle 5 % z ceny výrobku, jim nezáleží. Až jejich ratolest přijde ze školy poučená jedním z věrozvěstů klimatické apokalypsy domů s klimatickým žalem financovaným i z jejich peněz, bude už nejspíš pozdě. Možná má skutečně cenu nad některými nákupy přemýšlet a začít hlasovat peněženkou dříve,“ říká. Tuší ale, že drogerii nejde ani tak o děti, jako o odškrtnutí ESG kritérií.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přispívat na ideologickou indoktrinaci mládeže ve stylu "poručíme větru dešti" je hluboce nemravné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 24.11.2023 12:56:03
a nemravné jsou tedy i nákupy v DM obchodech.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …