Kovanda: Máte rádi euro? Otevřete Nord Stream 2. Bez něj je měna ztracená

26.08.2022 7:02

Euro v minulých dnech dosáhlo 20letého minima vůči dolaru. To je zpráva, která nyní hýbe ekonomickými fóry a komentáři. Někteří odborníci říkají, že se pokles zastaví, někteří zase, že bude dále euro oslabovat. Samotný fakt a jeho možné dopady komentuje na svém twitteru ekonomický expert a hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda.

Kovanda: Máte rádi euro? Otevřete Nord Stream 2. Bez něj je měna ztracená
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Euro vůči dolaru v úterý oslabilo až k 0,9903, což je nejníže, kam se dostalo za posledních 20 let. Ekonomický komentátor Vladimír Urbánek píše pro investiční portál Kurzy.cz, že podle některých analytiků bude oslabování eura i nadále pokračovat.

„Proti euru působí hned několik faktorů od rozdílného přístupu centrálních bank přes konflikt na Ukrajině a s ním související energetickou krizí až po přebujelou inflaci v rámci unie. Svou roli hraje také větší vliv zpomalování čínské ekonomiky na evropskou ekonomiku než na ekonomiku USA. Všechny tyto faktory, jak se zdá, hned tak nevymizí a naopak ukazují pokračující rozevírání pomyslných nůžek mezi hlavními ekonomikami světa.“

Na tento fakt reaguje také ekonom Lukáš Kovanda, když na svém twitteru píše, že pád eura na 20leté minimum vůči dolaru dokládá fatální zadrhnutí německé exportní mašiny.

„Poháněla ji levná ruská energie či podhodnocená česká práce. Němci už jen nalepili Made in Germany. A draze vyváželi. To je teď pryč,“ dodává Kovanda.

To ale není vše, co k tématu poklesu eura na historické minimum vůči dolaru Kovanda uvádí. Německou prosperitu dává do souvislosti s levným ruským plynem, kterého má nyní Evropa snahu se zbavovat.

„Když Německo nebude mít levný ruský plyn, nebude mít ani své obrovské vývozní zisky. A když je nebude mít, nebude z čeho zachraňovat Itálii před bankrotem. A když Itálie zbankrotuje, euro končí,“ nevidí situaci optimisticky Lukáš Kovanda.

„Takže horliví zastánci eura by teď vlastně měli být pro spuštění Nord Streamu 2,“ dodává ekonom s odkazem na plynovod Nord Stream 2, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je dokončený a připravený k provozu.

Dodejme, že Němci ale jeho otevření zablokovali s ohledem na ruskou agresi vůči Ukrajině. Poslední dobou ale sílí i v Německu tlaky na jeho otevření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…