Krach. Tisíce Kč od každého z vás. Lid vzal vidle na ministra

31.10.2023 15:25 | Monitoring

O 71 % plánuje zvýšit Energetický regulační úřad regulované ceny elektřiny. Od každého občana by tedy byly vybrány tisíce Kč ročně a průmyslu by hrozil krach, zaznělo. Zpráva viditelně zaskočila ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), který se právě chlubil posunem při dostavbě Dukovan. Lid na něj však místo pochvaly příslovečně bere vidle. Rukama lomí i jeho vlastní poradce Tomáš Prouza, který urgentně žádá schůzku s premiérem Fialou.

Krach. Tisíce Kč od každého z vás. Lid vzal vidle na ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Síkela se na sociální síti X pochlubil, že „dnešek je významným dnem pro rozvoj naší energetiky“, protože se do další fáze posunula jednání o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Tak prý budou mít české domácnosti a firmy energii za dostupné ceny.

„Dnešek je významným dnem pro rozvoj naší energetiky. Jádro je spolehlivý a výkonný zdroj a česká energetická bezpečnost se bez něj neobejde. To, že dnes investor obdržel nabídky od všech tří uchazečů o výstavbu nového bloku v Dukovanech, je tak dalším důležitým krokem pro rozvoj jaderné energetiky v České republice. Dostáváme se díky tomu do další fáze tendru. Naším úkolem nyní bude vybrat vhodného dodavatele a stanovit realistický plán, který nám umožní vyrábět dostatek elektřiny pro české domácnosti a firmy za dostupné ceny,“ napsal na sociální sítě nadšeně Síkela.

 

 

Jenže v tu samou dobu se lidem roznesla zpráva, že energie příští rok naopak citelně podraží. Energetický regulační úřad totiž plánuje zvýšení regulované části ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) by tak vzrostla o více než 1 400 Kč.

Celková cena elektřiny se dělí na regulovanou a neregulovanou. Zatímco tu neregulovanou mají na starosti dodavatelé, kteří elektřinu momentálně zlevňují, regulovanou část stanoví ERÚ a její výše je platná vždy celý kalendářní rok.

Na příští rok ERÚ podle informací serveru Novinky.cz plánuje zvýšení platby za systémové služby, které by měly podražit dvojnásob z aktuálních 137 Kč/MWh na 313 Kč/MWh. Platba za obnovitelné zdroje energie (OZE), od které byli letos odběratelé kvůli vysokým cenám energií osvobozeni, se vrátí zpátky na 600 Kč/MWh. Celkově by měla regulovaná část ceny elektřiny zdražit v průměru z 1 984 Kč na 3 393 Kč/MWh. Jde o nárůst až o 71 %.

Síkela přitom ještě začátkem října sliboval, že pro příští rok očekává zdražení celkové ceny elektřiny maximálně do deseti procent. Podle ředitele strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michala Macenauera české občany doběhly snahy o dekarbonizovanou energetiku. Levnější elektřina prý už v budoucnu nebude.

„Návrhy cenových rozhodnutí ERÚ ruší mnoho subvencí a velmi hrubě řečeno připravují odběratelský sektor na novou epochu – epochu dekarbonizované energetiky. S tou budou spojeny vyšší náklady, než bylo zvykem v letech před krizí, která dočasně překryla vliv dekarbonizace,“ tvrdí Macenauer.

Ten varuje také před tím, že nové ceny elektřiny budou katastrofální pro český průmysl. „Návrh nových cen ze strany ERÚ může výrazně narušit až znemožnit konkurenceschopnost českého energeticky náročného průmyslu ve srovnání se zeměmi, které na úkor veřejných rozpočtů dále a výrazně subvencují energetiku, čímž katarzi neudržitelnosti příliš rychlé dekarbonizace oddalují,“ dodal Macenauer.

Lidé na sociálních sítích se proto bouří, a to zejména pod Síkelovým nadšeným příspěvkem o dobrém dni pro energetiku. „Mě teda spíš vyděsila ta zpráva ERÚ o zvýšení regulované složky o 70 %,“ upozornil Síkelu Karl von Bahnhof.

 

 

„Hlavně že se zdraží energie, to vám jde. Jádro mělo být už roky vybráno, ale to by se 10 let nesmělo hádat o to, kdo se může a nemůže přihlásit,“ přidal se další.

 

 

Podle jiných je Síkela k smíchu. „Ano, více elektřiny pro Německo. Bravo. Na lidi v ČR kašlete. A co to navýšení o téměř 70 % Jozef? Jsi k smíchu, ale tvé schopnosti spíše k pláči,“ napsal další komentující.

 

 

Síkelu také mnozí označují za lháře. „Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent. Diletant a lhář Jozef Síkela,“ píše jiný diskutér.

 

 

„Zdražení regulované části elektřiny o 70 procent? Bravo. Vaše vláda už ani nemusí přemýšlet nad tím, jestli se po volbách nedostane k moci ANO a SPD. Už jste pro to udělali vše. Nebo máte ještě něco v záloze? Je to vůbec možné? Vy chcete, aby měli ústavní většinu, že?“ uvádí další, že Fialova vláda to má dávno spočítané.

 

 

A mnozí šli v projevech svého naštvání ještě dále a Síkelu častovali nevybíravými nadávkami. „K tomuhle se nevyjádříš, ty arogantní a neschopný grázle?!“ ptá se jeden.

 

 

„Diplomacie už jde stranou. Co tohle, ty kurvo jedna,“ přidává další.

 

 

Nad návrhem ERÚ se pozastavil dokonce i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a poradce Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Prouza.

„Energetický regulační úřad právě zničil snahu vlády snižovat v Česku ceny a krotit inflaci. Dnešní návrh ERÚ znamená výrazné zdražení energií pro domácnosti i firmy, zejména z energeticky náročných částí průmyslu, kam patří mimo jiné i potravinářství,“ varuje Prouza s tím, že s ERÚ je potřeba ještě jednat, aby se ceny zmenšily.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Milí občané, Fiala byl dosazen, aby stát zničil a české občany v něm!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 31.10.2023 16:48:36
musíte to pochopit a pokud budete mlčet, tak se to záhy povede. Pekarová v tom jede taky, prostě ta jalovice když sama nic nemá, tak chce zničit nás ostatní taky!

|  17 |  0

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…