Krajan z Kanady píše o prodejné ideologii Tomáše Klvani, Jiřiny Šiklové a jim podobných. Podobají se prý prasatům z Orwelovy farmy

06.04.2015 5:42

JINÝMA OČIMA Klvanismus-šiklismus. Takto nazývá krajan z Kanady a biolog Jiří Jírovec český způsob manipulace s pravdou, který je prý podobný dřívější komunistické propagandě. Publicista Tomáš Klvaňa či generál Andor Šándor se podle něj chovají jako prasata z Farmy zvířat George Orwela.

Krajan z Kanady píše o prodejné ideologii Tomáše Klvani, Jiřiny Šiklové a jim podobných. Podobají se prý prasatům z Orwelovy farmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

„Absolutní pravda je filozofická kategorie, jejíž základní vlastností je její neexistence. Pro potřeby moci byla přetvořena ve víru, tedy v manipulaci, kterou je lépe nenapadat. To věděl již Jan Hus. Víra je výmysl šizuňků, kteří jejím prostřednictvím utužují vlastní moc a vliv. Z čistě technického hlediska je úplně jedno, je-li hlasatelem víry šaman, kardinál nebo papež,“ předesílá krajan z Kanady, biolog a politický komentátor, který publikuje na stránkách ParlamentníchListů.cz, Jiří Jírovec. Nyní se pouští do nynější tuzemské filozofie, která uctívá pravdu přicházející z USA za jedinou možnou.

Vláda lidu neexistuje

V česko-moravsko-slezské společnosti se v současné době šíří podle Jírovce klvanismus-šiklismus. První -ismus je pojmenován po publicistovi Tomáši Klvaňovi, ten druhý po socioložce Jiřině Šiklové. „To je víra v absolutní pravdu přicházející z USA. Jde o víru, která povyšuje dávno vyprázdněný pojem demokracie na božstvo. Demokracie, tedy vláda lidu, již dávno neexistuje. Tedy pokud kdy existovala. Za demokracii je vydáván systém, v němž je povoleno vyslovit jakýkoli názor, pokud neohrožuje moc samu. To je princip známý jako Hyde Park. Jsou výjimky, které umožňují kontrolované vyjití občanů do ulice, dokonce i s hesly o návratu vlády do vlastních rukou. Tedy do těch, vyhovujích potřebám Velkého bratra,“ podotýká.

„Sesazení řádně zvoleného ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviče prostřednictvím Majdanu bylo O.K. Základní argument západní propagandy byl, že ukrajinský prezident sám utekl ze svého sídla, a tím se prezidentství vlastně vzdal. Když byl v Jemenu do úkrytu zahnán proamerický prezident, ozvalo se volání po vojenském zákroku na jeho ochranu. O útoku na demokracii se příliš nemluví. To by ještě scházelo, aby se holoubkům zachtělo demokracie, třeba v Saúdské Arábii, a chtěli tam zbavit moci královský dvůr,“ dodává.

Jako komunistická propaganda

Klvanismus-šiklismus je podle Jírovce zvláštní český způsob manipulace s pravdou. „Aby byl masám stravitelnější, připouští, že i Američani se mohou mýlit, ale taková mýlka není nic proti Putinově pravdě. Té je lépe se vyhnout. Klvaňové a jejich Šándorové se chovají jako prasata z Orwellovy Zvířecí farmy. Běhají podle plotu svého propagandistického záhumenku a kdykoli jim to přijde užitečné, volají Putin tady všude byl, tady ho cítíme. V Orwellovi šlo o Napoleona a jeho nepřítele jménem Snowball,“ přirovnává.

"Klvanismus-šiklismus je založen na stejných principech jako dřívější komunistická propaganda, tedy na přehánění, které diskredituje sám původní smysl sdělení. Proponenti tohoto směru se nechtěně chovají jako agenti, kteří se všemocně snaží, aby byl Putin v Česku populární. Takový generál Šándor jistě ví svoje, ale ve svém zpravodajském zaujetí zapomíná na to, že existuje zdravý selský rozum, který si poradí i s jeho propagandou,“ zmiňuje krajan z Kanady.

Američané na třísky nehledí

Názorovou podmnožinu klvanismu-šiklismu reprezentují, jak píše Jírovec, hlupáci, kteří se domnívají, že to Američané myslí se světem dobře. A to dokonce lépe než sami se sebou. Všude se za nás obětují, všude za nás bojují, a tak přestože létají třísky, když Američané kácejí sobě nepříjemné vlády, je to pořád pro svět to nejlepší. „Termín Američané je v podstatě zavádějící. V daném kontextu se týká jen úzké špičky, která je u moci. Problém americké společnosti tkví v tom, že ze základu málo vzdělané a náboženstvím ohlupené masy, s dobře vyvinutým pocitem nadřazenosti vůči okolnímu světu, těžko může vzejít jiný prezident než loutky typu Bushe nebo Obamy. Moc mezi sebe přece nepustí filozofy,“ argumentuje.

Nakonec Jiří Jírovec nemilosrdně na popsanou ideologii útočí: „Klvanismus-šiklismus je ideologie, kterou je možné prodat komukoli, kdo má zájem. Zaplatíte za propagaci cigaret, za radar, kolony amerických vozidel na českých silnicích nebo cokoli jiného, jsme vždy a ke všemu připraveni. Vše je v tomto světě na prodej. I vlastní politické přesvědčení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…