Kraje budou mít kvůli koronaviru v dopravě ztrátu 1,3 miliardy

19.06.2020 6:20

Kraje vyčíslily ztráty v dopravě způsobené pandemií koronaviru na 1,3 miliardy korun. Na dotaz ČTK to řekl místopředseda Rady Asociace krajů ČR a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). Hejtmani se sešli v Mikulově na Břeclavsku na jednání rady. O kompenzacích chtějí jednat se státem. Na jednání hovořili i o penězích na opravy silnic nebo distanční výuce ve školách.

Kraje budou mít kvůli koronaviru v dopravě ztrátu 1,3 miliardy
Foto: pixabay.com
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Hejtmani se kvůli koronaviru sešli zhruba po čtvrt roce. Pro jednání v době pandemie využívali především videokonferencí. Projednali několik témat. „Byla diskuse ohledně kompenzací ztrát v dopravě v době covidu-19. Vyčíslili jsme ztráty za to období na 1,3 miliardy korun. Budeme se to snažit vyřešit se státem,“ uvedl Běhounek. Podle něj má jednání se státem v této oblasti na starosti liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Hejtmani také jednali o penězích na opravy silnic druhé a třetí třídy, které spravují. Dostat by na to měli čtyři miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury a čtyři miliardy z Integrovaného regionálního operačního programu. Běhounek uvedl, že ze čtyř miliard od státu si kraje podle velikosti silniční sítě rozdělí 3,7 miliardy korun. Zbylých 300 milionů připadne jako kompenzace Karlovarskému a Středočeskému kraji. Karlovarský totiž nemůže čerpat dotace z IROP, kde jsou pro kraje čtyři miliardy, Středočeský má zase s ohledem na rozsáhlou silniční síť mnoho projektů. „Karlovarský kraj dostane 100 milionů, Středočeský 200 milionů. Středočeský kraj má nejvíce těchto silnic, přes 8500 kilometrů,“ uvedl Běhounek.

Tématem bylo i distanční vzdělávání ve školství. „Komise rozpracovala pro ministerstvo distanční vzdělávání, protože se ukazuje, že tato záležitost je do budoucna nutná a efektivní,“ řekl Běhounek. Školská komise podle něj dala dohromady pět bodů. „Mluví o tom, pro které úrovně škol by se to mělo rozpracovat, co by to mělo obsahovat a podobně,“ doplnil hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …