Kraje chtějí víc peněz. Ve sněmovně to tlačí Rakušan

02.06.2020 16:26

Při zahájení dnešního jednání Poslanecké sněmovny požádal předseda hnutí STAN Vít Rakušan o zařazení tří tisků - jedná se o návrhy tří krajských zastupitelstev, a to Pardubického kraje, Zlínského kraje a Libereckého kraje, na vydání zákona, kterým se mění zákon o rozpočtovém určení daní.

Kraje chtějí víc peněz.  Ve sněmovně to tlačí Rakušan
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

"Všechna tři krajská zastupitelstva, mnozí z vás jsou také členy krrajských zastupitelstev, se tímto tématem zabývala ještě před koronavirovou krizí, která nás potkala. Všechna tři zastupitelstva odsouhlasila takový návrh, který má pomoci s deformací systému, jak se krajům v České republice rozdělují finanční prostředky. Parametry byly určeny v roce 2000 netransparentním způsobem a dodnes krajské reprezentace nezávisle na politické příslušnosti vlastně neví, jak se parametry pro rozpočtová určení daní tehdy určovaly," poznamenal Rakušan u řečnického pultíku.

Zlé jazyky podle něj tvrdí, že hejtmani si tou dobou prosadili ty parametry, které se tomu jednotlivému kraji tou dobou hodily. "Ale co se ukazuje jednoznačně, za dvacet let fungování krajů v České republice už jsou tyto parametry dávno, ale dávno překonané. Kraje, a to především ty velké kraje v České republice, jsou jednoznačně kráceny. Týká se to především mnohokrát zmiňovaných rekonstrukcí silnic druhých a třetích tříd, mimochodem těchto silnic je v České republice v rámci silniční sítě 92 procent. 92 procent silnic je v majetku krajů a kraje se o ně musí starat. Historicky jim bylo přislibováno, krajům v České republice, že na tu péči o silnice druhých a třetích tříd dostanou i dostatečné finanční prostředky. Nikdy se tak nestalo. Realita vypadá v současné době tak, že hejtmané přicházejí za panem premiérem, za panem ministrem dopravy, za paní ministryní financí a prosí je o to, aby se ve státním rozpočtu našly nějaké finanční prostředky na to, aby se silnice druhých a třetích tříd vůbec daly udržovat," popisoval Rakušan.

Tři návrhy krajských zastupitelstev, za které Rakušan prosí, podle jeho slov napravují nespravdlnost, aby kraje musely žádat o finanční prostředky na opravy silnic. "Ty by byly poskytovány podle počtu obyvatel v daném kraji a rovněž také podle délky silniční sítě v daném kraji. Což by znamenalo, že by se celkem dostalo do rozpočtového určení kraje na silnice II. a III. tříd až osm miliard korun," uvedl Rakušan. 

"Zároveň jsme všichni zažili tu koronakrizi a velkou debatu o tom, že obcím, městům a krajům v Česku se nedostávají finanční prostředky, že přijdou o značnou část příjmů," sdělil Rakušan. "Tyto návrhy zákonů, které předkládám a o jejichž zařazení prosím, mohou sloužit zároveň jako velmi dobrý nosič další debaty o tom, aby se do regionů, do krajů, měst a obcí vrátily finanční prostředky. A to nejenom finanční prostředky, které umožní krajům a městům investice," dodal. Vyjádřil také obavy z toho, že v současné době budou mnohá města a obce omezeny na provozu škol, školek, sekání trávy a dalších. "Tady můžeme otevřít celkovou debatu v rámci tohoto zákona, který se primárně věnuje rozpočtovému určení daní pro kraje. Uvědomme si prosím, že peníze pro kraje jsou rozdělovány nespravedlivě, dvacet let stejně," podotkl. 

Na 18. hodinu, o kterou Rakušan pro zařazení bodu žádá, se podle jeho slov vydal do Poslanecké sněmovny i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), ve Sněmovně je pak přítomen i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). "Osobně chtějí prezentovat zákonodárnou iniciativu svých krajských zastupitelstev," uzavřel Rakušan. Poslanci následně jeho prosbu schválili a bod na jednání schůze zařadili.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…