Krajští představitelé STAN rozhodnutí lidovců většinou přivítali

04.02.2017 18:37

Pro některé krajské představitele hnutí STAN bylo dnešní rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL jít společně do sněmovních voleb ve dvojkoalici předvídatelné a očekávali ho. Vesměs v něm nevidí problém, byť poukazují na to, že dvojkoalice bude muset pro vstup do Sněmovny získat víc než deset procent hlasů. Na tuto nutnou hranici poukazují i oslovení politologové, není podle nich úplně jisté, že ji takový subjekt překročí.

Krajští představitelé STAN rozhodnutí lidovců většinou přivítali
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Libereckého hejtmana Martina Půtu (STAN) rozhodnutí lidovců nepřekvapilo. „Myslím, že bylo předvídatelné, protože dlouhodobě vysílali signály, že vytvoření integrační strany krátce před volbami pro ně znamená opustit značku, kterou dlouhodobě budují,“ řekl. Vytvoření společné integrační strany pro volby preferoval právě STAN. „Teď je rozhodnutí na nás, zda budeme mít dost sebevědomí do dvojkoalice, nebo půjdeme každý svou cestou,“ řekl. Obě varianty jsou podle něj rovnocenné.

První krajský místopředseda STAN v Plzeňském kraji Libor Picka řekl, že vidí vytvoření dvojkoalice jako rozumný krok. „Samozřejmě kandidovat ve dvojkoalici je velice odvážné, protože je tam desetiprocentní hranice, což je trochu strašák,“ poznamenal. Předseda krajského výboru STAN na Vysočině Jan Kocáb návrh na vytvoření koalice od KDU-ČSL trochu očekával. „Jestli se vize a program, který mají lidovci a STAN, budou shodovat, tak není problém dát se s nimi dohromady, nemám nic proti,“ řekl.

Krajský předseda STAN v Královéhradeckém kraji Josef Cogan řekl, že ve vytvoření koalice nevidí problém. „Je tam sice ta hranice deset procent, ale té bychom se rozhodně neměli bát,“ soudí. Předsedkyně STAN v Moravskoslezském kraji Ludmila Bubeníková uvedla, že osobně spolupráci s lidovci podporuje a přestože dvojkoalici považuje za riskantní krok, její vznik by zřejmě podpořila. Rozhodnutí lidovců vnímá jako vstřícný krok.

Předseda krajského výboru v jižních Čechách Jiří Švec považuje dvojkoalici za docela dobrý nápad, i když by si přál, aby koalice byla širší. „Možná by bylo ještě lepší, kdyby stran, které se integrují dohromady, bylo ještě víc,“ řekl. Koalici by rozšířil o TOP 09; s ní a hnutím Občané pro Budějovice kandidoval v jižních Čechách STAN společně v podzimních krajských volbách.

Politolog: Starostové tahají za kratší konec provazu

Politologové, které dnes ČTK oslovila, poukázali také na nutnost překročit desetiprocentní hranici. „Jít jako dvojkoalice je z hlediska zisku odvážné, není to však nereálné,“ soudí politolog Kamil Švec. „Nelze předpokládat, že součtem preferencí dostaneme číslo podpory koalice, obě uskupení mohou společnou kandidaturou o část voličů přijít, někdo naopak může přibýt,“ řekl. Starostové jsou podle něj vzhledem k výsledkům v průzkumech tím, kdo tahá za slabší konec provazu. „Jsou tedy bohatou nevěstou z hlediska pokrytí, ale z hlediska volebního zisku spíš ne,“ dodal.

Odhadnout, zda se nová dvojkoalice dostane do Sněmovny, je podle politologa Jana Outlého věštěním z křišťálové koule. „Rozhodně není jisté, že by tu hranici překonaly,“ řekl. Na druhé straně je však podle něj možné, že spojení bude mobilizovat voliče, jimž jsou obě strany sympatické, ale kteří nechodí k volbám, aby k nim přišli. To, že volební úspěch není jistý, může podle jeho názoru přimět lidi, aby šli k volbám a dvojkoalici dali svůj hlas. Také bude záležet na tom, jakou kampaň povedou volební soupeři, poznamenal. Obě části nového subjektu se podle něj docela dobře doplňují. Jsou oblasti, kde KDU-ČSL dobré výsledky nezaznamenává, ale STAN naopak ano, a není mnoho oblastí, kde by se obě strany překrývaly, spolupráce ve dvojkoalici může synergický efekt přinést, míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…