Královna definitivně zarazila říjnový brexit bez dohody

09.09.2019 18:05

Britská královna Alžběta II. nejprve posvětila nápad předsedy vlády Borise Johnsona na vyhlášení parlamentní pauzy v délce až pěti týdnů. Johnson si tímto opatřením chtěl otevřít cestu ke tvrdému brexitu – k odchodu Velké Británie z EU – i proti vůli britského parlamentu. Jenže poslanci si pospíšili a tuto cestu Johnsonovi uzavřeli. A královna Alžběta II. jejich jednání stvrdila svým souhlasem.

Královna definitivně zarazila říjnový brexit bez dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Když se Boris Johnson stal předsedou vlády, oznámil, že Velkou Británii vyvede z EU ke 31. říjnu. Za každou cenu. Na rozdíl od své předchůdkyně v úřadu Theresy Mayové, která se neúspěšně snažila poslance přesvědčit, aby podpořili dohodu vyjednanou s EU, si Johnson řekl, že britský parlament obejde.

Požádal britskou královnu Alžbětu II., aby posvětila jeho záměr na vyhlášení parlamentní pauzy, tak aby poslanci neměli příliš mnoho času reagovat na tvrdý brexit. Její Výsost Johnsonův plán posvětila.

Je třeba dodat, že Johnson odmítal, že chce vyhlásit parlamentní pauzu kvůli tvrdému brexitu. Prý si přál řešit především domácí problémy.

Ale poslanci zareagovali takřka bleskově. Ještě před vyhlášením parlamentní přestávky schválili zákon, který Johnsonovi fakticky tvrdý brexit zapovídá. Zákon projednala i horní komora britského parlamentu a podle informací agentury Reuters ho podepsala i britská královna, takže je platný a Johnson se jím musí řídit.

V praxi to znamená, že Britové mohou odejít z EU, ale nesmí se tak stát bez dohody. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…