Krize na obraně. Černochová fušovala do práce Řehkovi. Chtěl skončit

19.05.2023 18:01 | Kauza

Spolupráce mezi náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou a ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) drhne a vše dospělo do bodu, kdy chtěl Řehka předminulý čtvrtek podat svou rezignaci, informují Novinky.cz s odvoláním na několik zdrojů z vojenského a politického prostředí. Rezignaci měl dle informací serveru Řehkovi následně rozmlouvat premiér Petr Fiala (ODS).

Krize na obraně. Černochová fušovala do práce Řehkovi. Chtěl skončit
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jmenování brigádního generála Ing. Karla Řehky, ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44424 lidí
Server Novinky.cz s odvolání na své zdroje z vojenského i politického prostředí tvrdí, že spolupráce mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou naráží na neshody už delší dobu a problémy se týkají výtek ohledně kompetencí či nespokojenosti s řízením resortu obrany.

Vše mělo dle Novinek dojít do bodu, kdy se Řehka rozhodl rezignovat a svou rezignaci podle serveru následně předložit premiéru Fialovi na společné schůzce předminulý čtvrtek. Fiala měl tuto rezignaci na setkání odmítnout a Řehkovi jeho záměr rozmluvit.

Že k události došlo, Řehka nevyvrátil a Novinkám.cz sdělil akorát to, že „interní záležitosti Armády ČR ani resortu nekomentuje a nebude komentovat“.

Deník N a týdeník Respekt na základě rozhovorů s lidmi z armády, Ministerstva obrany a vlády potvrzují, že ke sporům mezi Řehkou a Černochovou mělo i dle jejich informací dojít. Náčelníkovi generálního štábu dle Deníku N a Respektu vadilo, že měla Černochová „překračovat své kompetence a zasahovat do jeho pravomocí“.

Řehka se stal náčelníkem generálního štábu armády v červenci loňského roku poté, co do této funkce přešel z pozice ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Část opozice měla tehdy k Řehkovu jmenování výhrady. Podle některých poslanců z ANO či SPD byla volba nesystémová kvůli přerušení Řehkova služebního poměru v době vedení NÚKIB a šlo o porušení kariérního řádu. Poslanci vládní ODS tehdy naopak přivítali, že do velení přichází zástupce mladší generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oba chtějí válku, tak ať se vymlátí navzájem , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobFish , 19.05.2023 18:17:36

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…