Krysy? Věra Jourová pod palbou kritiky. Prý chce cenzurovat

27.09.2018 11:47

Věra Jourová, komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví v Junckerově evropské komisi se nyní stala terčem kritiky médií. Prý chce zavést něco, co se rovná cenzuře. Roztržka začala díky britskému bulvárnímu deníku The Sun a deníku The Daily Mail. O slovech Jourové informoval například server pressgazette.co.uk.

Krysy? Věra Jourová pod palbou kritiky. Prý chce cenzurovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Ve Vídni na konferenci o základních lidských právech se Věra Jourová měla dopustit výroků, které britský tisk pobouřily. Prý řekla, že debata o brexitu je jasný důkaz nárůstu nacionalismu. Kritizovala dva titulky britských listů The Sun a The Daily Mail. Po summitu v Salcburku totiž The Sun vydal komentář pod názvem „Naše zpráva... špinavým krysám z EU”. The Daily Mail zase loni označil soudce, kteří shledali, že brexit nemůže proběhnout bez hlasování v parlamentu, za „nepřátele lidu”, společně s jejich fotografiemi.

Anketa

,,Za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení," řekl Miloš Zeman. Vadí vám to?

3%
97%
hlasovalo: 16954 lidí

Jourová prý řekla: „Média mohou buď tvořit kulturu dialogu nebo sít rozkoly, šířit dezinformace a podporovat odloučení. Debata o brexitu je toho nejlepším příkladem”. A také: „Skoro denně můžeme najít příklady článků, které jsou přikrášleny, abychom si mohli ukázat na nepřítele – aby obrázek byl černobílý”. Pak Jourová prohlásila, že tradiční média jsou pod tlakem ze strany digitálních, tedy že jim klesá počet výtisků a příjmy z reklamy, takže musí šetřit na personálu, což vede k horšímu ověřování faktů a horším reportážím.

Co zřejmě britský tisk pobouřilo je tato věta: „Byla bych pro celoevropský přístup k médiím založený na kvalitě a ‚chytré’ regulaci, pokud by bylo třeba”. Není jasné, co „chytrou regulací” Jourová myslela. Deník The Sun si pak vyložil její slova jako „veřejný útok Bruselu na deník The Sun” a „návrh na náhubek pro novináře od EU”. A další slova o Jourové také nebyla lichotivá, souvisela s tím, že ji nikdo nezná a prý ji Brusel živí celý život. Mluvčí Evropské komise popřel, že by Jourová chtěla ustanovovat novou legislativu, že šlo jen o volání k větší odpovědnosti politiků, herců, médií a osob známých ve veřejném prostoru.

Celý článek ZDE:

Na Facebooku Jourovou a její výroky komentoval senátor Ivo Valenta. „NE CENZUŘE! - Jakákoliv cenzura médií je nepřípustná. Ať již eurokomisařka Jourová myslela svůj výrok jakkoliv, jakékoliv takové úvahy o regulaci médií a jejich obsahu nepatří absolutně do svobodné a demokratické společnosti. Chápu, že se někomu nemusí líbit, jak o něm média píší. Pokud se takového člověka cokoliv dotkne, pak jsou zde soudy k tomu, aby rozhodly, zda je daná informace lživá, dehonestující či pomlouvačná. Nikdo jiný by pravomoc rozhodovat o povaze informací, které čteme a posloucháme, mít neměl. Myslím si, že s cenzurou máme zvláště v naší zemi velmi neblahou historickou zkušenost. A právě proto bychom podobným úvahám měli říct rezolutně NE!” sdělil na svém facebookovém profilu.

Ale není to poprvé, co se Věra Jourová vyjadřuje pro větší regulaci médií. Je to téměř na den rok, co Deutsche Welle vydalo tento článek.

Článek o regulaci internetu evropskou komisí ZDE:

Píše se v něm, jak se Věra Jourová obracela na internetové společnosti, aby dělaly více proti „nenávistným výrokům”. Prý si odstranila Facebook, protože to byla prý „stoka nenávisti”.

Jourová byla prý jedna ze čtyř komisařů, kteří předkládali návrh na regulaci obsahu na internetu, který měl být zaměřen proti těm, kteří se dopouštějí prokazatelně nenávistných výroků nebo těch, které vyzývají k násilí. „Nemůžeme si dovolit digitální Divoký západ, musíme jednat,” řekla tehdy Jourová. Internetové platformy měly „rychle a proaktivně odstraňovat závadný obsah” a to i s pomocí automatizace. Výsledek všichni známe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…