Kšeft matky exšéfa Primy a pražské dopravy: Vila za 200 tisíc

25.01.2012 8:28

Matka bývalého ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka Marie Nováková získala podle dnešních Hospodářských novin neprůhledným způsobem vilu v pražských Dejvicích. Koupila ji na podzim roku 2010 přes firmu Future Earnings s kyperskými vlastníky, kterou zastupoval David Marek z advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Kšeft matky exšéfa Primy a pražské dopravy: Vila za 200 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Kancelář Šachta & Partners zastupuje také lobbistu Ivo Rittiga, který podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci inkasoval provize z podezřelých zakázek pražského dopravního podniku. Nováková jakékoli souvislosti odmítá.

Je to absurdní, říká Dvořák

"Znám pana Šachtu asi 20 i více let. To, že dělali něco pro dopravní podnik a že tam byl zrovna můj syn, to je sice pravda, ale s tím já nemám nic společného," uvedla Nováková, spolumajitelka několika realitních kanceláří. Za jakou cenu vilu koupila, nejde podle HN dohledat. Dům je totiž psaný na Future Earnings a tu Nováková získala za 200.000 korun. Tvrdí však, že to nebyla konečná cena a že peníze za dům zatím splácí.

Martin Dvořák vedl pražský dopravní podnik od jara 2007 do loňského prosince, ještě předtím šéfoval televizi Prima. To, že by transakce souvisela s ním či zakázkami dopravního podniku, odmítá a považuje za absurdní. Za zmínku sttojí, dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes deset tisíc zaměstnanců.

Česká televize loni na podzim uvedla, že kontrakt mezi společností Neograph a dopravním podnikem na tisk jízdenek zprostředkovala firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, která za tuto službu získávala 17 haléřů z každé jízdenky. Za firmu jednal právník Peter Kmeť, který sídlí na stejné adrese jako Šachtovi advokáti. Podle Nadačního fondu proti korupci se navíc peníze vyváděné z pražského dopravního podniku na Britské Panenské ostrovy vracely přes advokátní společnost Šachta & Partners zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. Advokátní kancelář se proti tomuto tvrzení ohradila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…