Kubera: Pro Zemana je vítězství, že Schwarzenberg není ministr zahraničí

26.06.2013 13:47

V rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF DNES se senátor ODS Jaroslav Kubera rozpovídal o možnostech politického vývoje po jmenování premiéra Rusnoka. Očekává líté souboje poslanců a Zemanových ministrů. Co však rozhodně neočekává, že by si poslanci předčasně ukončili své působení a rozpustili sněmovnu.

Kubera: Pro Zemana je vítězství, že Schwarzenberg není ministr zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Prezident Miloš Zeman jej prý svým chováním vůbec nepřekvapil, je prý stejný jako vždycky. Zato jej překvapují jiní, kteří by si měli sáhnout do svědomí. „Vzpomínám na nadšence, kteří schvalovali přímou volbu prezidenta, aniž byli ochotni diskutovat o tom, že bez změny Ústavy je to nesmysl,“ připomíná senátor.

Pro Miloše Zemana to podle něj může být zajímavý prožitek moci, při kterém si bude moct udělat kroky, které považuje za důležité. „Stoprocentním vítězstvím pro něj je, že Schwarzenberg nebude ministrem zahraničí,“ myslí si.

Rozhodně neočekává, že by se poslanci po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem hrnuli do předčasných voleb. „Kdybych byl poslanec, měl auto za dva a půl milionu a hypotéku za šest, tak bych možná taky váhal,“ připouští. Zejména se to prý týká „vykroužkovaných noviců a novicek“, kteří se do sněmovny dostali k vlastnímu překvapení, a vědí, že znovu už se jim to nepovede a proto prý raději nějak přežijí tu úřednickou vládu.

To prý neznamená, že Rusnokovi a jeho ministrům nemohou zatopit. „Mohou je zlikvidovat po přeslici,“ plánuje Kubera s tím, že nemusí vládě schvalovat návrhy. Stačilo by prý odmítnout jediný návrh pocházející z EU, vláda by měla ostudu i v Bruselu a nakonec by musela kapitulovat.

Jenže síla podle něj bude na obou stranách, takže se můžeme nadát velmi zajímavého souboje. „Miloše Zemana bych nepodceňoval, on je dobrý hráč. Jestli si někdo myslí, že Zeman = viróza, tak to je velký omyl,“ prohlašuje Kubera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…