Kubera chválí Kalouska za daně na víno. Koskuba: Další budou následovat

04.02.2012 8:57

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Události, které zahýbaly politikou i veřejnsotí v uplynulých dnech komentují jako každý týden poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera. Tématem je legalizace marihuany jako léku, daň za víno, ACTA i chyby při výplatách sociálních dávek na Úřadech práce.

Kubera chválí Kalouska za daně na víno. Koskuba: Další budou následovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Skupina poslanců, mezi nimiž byl i Jiří Koskuba, předložila do sněmovny novelu, která umožní využívat konopí k léčebným účelům. Konopí tak budou dodávat do lékáren licencovaní výrobci a pěstitelé, bude na lékařský předpis. Neznamená to však legalizaci marihuany. Licence k dovozu a pěstování konopí v tuzemsku bude vydávat Státní ústav pro kontrolu léčiv. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předpokládá, že jich bude nejvýše deset. Aby nebylo konopí zneužito, bude vydáváno pacientům výhradně na elektronický recept. Z léčby konopím budou vyňati mladiství lidé a děti.

Pro pacienty by mělo být konopí zdarma, případně za symbolickou cenu. Mělo by se totiž dostat do úhrad zdravotních pojišťoven. Rozhodnuto ale zcela definitivně není - k předloze se nejprve bude muset vyjádřit vláda. Přesto předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) očekává, že poslanci začnou novelu projednávat už na březnové schůzi. Léčba konopím by proto mohla být legalizována zhruba koncem léta.

Další hodnocení předchozích týdnů ZDE

Na drogách bohatnou lumpové, ale marihuana jako lék: ANO

„Pokud se ptáte, zda legalizaci marihuany toliko jako léku, pak samozřejmě říkám, ano. Mimo toto použití je však pro mne stále jen obyčejnou zakázanou drogou. Při zkušenostech po 30 letech praxe v medicíně již nehodlám vysvětlovat proč. A zbytečně polemizovat, jaké množství eventuálně povolit.  Žádné! Ani povolit, ani tolerovat. Drogy jsou prostě hrozné svinstvo. Bohatnou na nich lumpové a zcela ničí konzumenty. A jejich nejbližší. Pravda, na alkohol a tabák jsme si jaksi zvykli. Zkulturnili jsme je. A většina jejich uživatelů se nestává zase až tak naprosto závislými. Tudíž zdraví huntují buď minimálně, či pozvolna. V rozumném doporučeném množství dokonce naopak,“ reagoval ve svém komentáři  událostí uplynulého týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A doplnil, že o lahvi vodky denně a krabičce cigaret však nehovoří. „ Je to jasné. Mimochodem -  na těchto dvou civilních drogách je zajímavé hlavně to, že z nich lze vybírat nejen DPH. Ale pochopitelně pod falešnou rouškou spravedlivého boje proti nim i neustále rostoucí spotřební daň. Podle toho, jak se více a více ztrácí prašulky ze státní pokladny. Moc se to našemu slovutnému ministrovi financí hodí. A nestačí-li tabák, lihoviny, pivo a hazard, napadne jej víno. A pak přijde uhlíková daň za topení, vodní daň za již zaregistrované studny, mýtné za svobodu pohybu, metanová a močovinová daň za základní i nezbytné životní funkce. Ale to jsem poněkud odbočil. Nicméně kdyby drogové kartely byly rozumné a nikoliv nenasytné, jistě by se i zde našlo “daňové” řešení. Aspoň bychom vyřešili problémy s penzemi,“ myslí si Koskuba.

Podle něj je legalizace marihuany jako léku naprosto rozumný počin. „Droga je vlastně původně označení pro léčivo. Opiáty léčíme lidi už dávno. A zvládá se jejich výroba,  skladování, předpisy, vydávání i dávkování. Tak proč ne marihuana. Jsem rád, že mohu být jako lékař u toho. Jsem rád, že pan kolega poslanec i doktor Pavel Bém (ODS) zákon nechal vypracovat a předkládá napříč politickým spektrem sněmovny. Kdy i nás opoziční podposlance přizval do týmu. Je to moudré, je to férové, je to pro lidi. Jasně, zase tolik slávy a hlasů to nepřinese. Jen potřebným pomůže,“ doplnil ještě svůj pohled na věc poslanec Koskuba pro ParlamentníListy.cz.   

Kubera: Byliny používají lidé po tisíciletí

Senátor Jaroslav Kubera v legalizaci marihuany pro léčebné účely také nevidí žádný problém. „Jsem sice laik, ale co si pamatuju sám ze svého života i z vyprávění a literatury, lidstvo používalo přece byliny k léčbě různých neduhů po tisíciletí. Tak proč by tomu nemělo být i teď. Já vím, že se někdo může obávat toho, že by to mohl někdo zneužít, ale to se přece dá všechno a vždycky. Stačí si připomenout jistý lék, běžně dostupný ke koupi v lékárnách. Nikdo o něm nespekuluje, zda ano či ne, a přesto si ho kupují narkomani a vyrábějí z něj pervitin. Neznamená to však, že ten lék samotný je kvůli tomu špatný,“ myslí si Kubera.

Podle něj je současným velkým problémem nejen Čechů, ale i celého světa to, že se na vše pohlíží extrémně. „Ztrácí se v nás zdravý rozum, nic neumíme skoro snad pojmout střízlivě – vše se řeší způsobem ode zdi ke zdi – z jednoho extrému do druhého. To je špatně,“ doplnil ještě ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

ACTA – nenastává totalita?

Dalším tématem, které hýbalo (nejen) politickou scénou v tomto týdnu je nově zaváděná snaha o kontrolu internetu a smlouva ACTA. V souvislosti s tím se totiž vynořují palčivé otázky, zda lidstvo nemíří k dalšímu způsobu totality…

„Obávám se, že je to možné. Dostal jsem kvůli tomu i nezvykle moc mailů. Zda-li již někým kontrolovaných, to nevím. Můj řidič tramvaje, ani metra,  mi zatím nenahlásil záhadnou poruchu brzdových světel.  Takže kdyby si MFD zase něco vymyslela, popřu to ještě briskněji, než veverčácký pan ministr Dobeš II,“ zavtipkoval nejprve na toto téma poslanec Koskuba. Poté ale vážně na téma této problematiky uvedl, že lidé se oprávněně obávají nového Velkého bratra.

„Ono je naprosto fuk, je-li to ve jménu Velkého října, Velké demokracie či Velkého byznysu. Lidé se mne ptají, zda-li ratifikaci podpořím. Odpovídám opakovaně a trpělivě – NE! A aby bylo jasno. Neříkám to proto, že se to právě chce, že je to “in” a že se to do voleb hodí. Já to myslím vážně. Věřte nebo ne, stále jsou politici, dokonce i ústavní činitelé, kteří drží slovo. Je jen otázkou, jak dlouho “tam” s touto z pohledu politické kariéry závažnou vadou charakteru vydrží,“ posteskl si pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Na demonstraci proti ACTA jsem šel, ale raději skryt v davu

Ten, jako poslanec byl, jak jinak než prý elektronicky, pozván na čtvrteční demonstraci proti smlouvě ACTA na Klárov.

„Šel jsem tam, ale raději zůstal ukryt v davu. Můj obličej naštěstí není až tak profláknutý a širák taky hodně skryje. Kolem samí mladí lidé. Kdo taky jiný. Oni se svými počítači a chytrými telefony zvládnou podstatně více, než naše generace. Jich se proto tajně sesmolená pochybná smlouva, v Tramtárii podepsaná, dotýká daleko více, než nás. Asi nemělo cenu jim něco nahlas slibovat. Já vím, dělá se to. Za podstatnější považuji, když dodržím slovo a ruku pro ACTA skutečně nezvednu. Oni si to přeci budou umět na internetu ověřit. Nejde o slávu, politické body. Jde o věc. Ani já opravdu nestojím o to, aby jednou mou dceru někdo na letišti šacoval a kontroloval, jako kdysi celníci nás, když jsme z NDR pašovali vagónky k pikovláčku. Ti, co tohle všechno vymysleli a zpunktovali, by měli povinně odcestovat na dlouhodobý služební pobyt k soudruhům do KLDR. Až jim tam skončí smutek. Pochopitelně ruku v ruce s těmi, ve jménu prachů, kterých to udělali. Za podmínky striktně místních diet. Byl by od nich navždy pokoj,“ konstatoval k danému tématu poslanec Koskuba.

Dobrovolné přiznání z minula - Koskuba pirátem

A přiznal se následně k pirátství. „Kdysi dávno, totalita se tomu říká, jsem jako studentík přepisoval na starém psacím stroji přes kopíráky, a pak šířil, tehdy zakázané povídky pánů Šimka a Grossmanna. Oběma autorům se hluboce omlouvám. Činím tak ve strachu z OSA raději ještě předtím, než budu známými populisty z povolání ve sněmovně zbaven už i imunity. Podotýkám však, že se budu obhajovat statečným bojem proti režimu. Snad mi to někteří spolužáci z gymplu dosvědčí. Ostatně již jsem to OSA dávno splatil. Platím jim přece daň z každého svého mobilu, foťáku, PC, CD i DVD. Byť žádný film či hudbu ilegálně stáhnout neumím, natož pak zkopírovat. Ale jsem jako pirát odsouzen již preventivně. Nicméně já díky těm povídkám aspoň vím, za co,“ říká s úsměvem poslanec.

Výplaty sociálních dávek s problémy nebo jen mediální bublina?

Ačkoli ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) celý leden hovořil o tom, že výplaty sociálních dávek běží bez problémů a vše je jen nafouknutá mediální bublina, v právě uplynulém týdnu svoji sebejistotu přece jen zmírnil. Chystá se proto kvůli problémům s vyplácením dávek potrestat některé manažery svého úřadu i centrálního úřadu práce. Plánuje odvolávání i finanční postihy. Přesto zdůraznil, že systém nekolabuje a všechny dávky se v lednu stihly vyplatit. Nesouhlasí s ním však mnozí úředníci, terčem kritiky je také pro odboráře, opozici i koaliční partnery.

„No je nutné říci, že i když ty problémy v některých místech opravdu byly pod vlivem souběhu několika faktorů, média to opravdu nafoukla určitě nejméně třicetinásobně. Já osobně bych něco ministru Drábkovi vyčetl až v okamžiku, kdy by tahle situace, co byla v lednu, trvala i v dalších měsících,“ zastal se ministra Drábka senátor Kubera.

Podle něj média v současné době vedou boj o to, které vymyslí a nabídne větší katastrofu či přestaví špatnou zprávu. „Skoro se bojím, když otevřu internet, číst titulky – a to mám na mysli výběr ze všech médií. To je tolik negativních věcí, že kdyby je měl brát člověk vážně, musel by jít spáchat sebevraždu. Přitom ono to zase tak špatné všechno není – stačí se kolem sebe rozhlédnout. Pak někdy máte pocit, že i když článek a titulek informuje o něčem, co důvěrně znáte, že vy jste asi museli být úplně někde jinde,“ odbočil na okamžik od tématu Jaroslav Kubera.

Jak však uvedl dále, to, že nakonec přece jen Drábek připustil jistá pochybení při výplatách sociálních dávek a vyvodil některé personální závěry, vzniklo v důsledku toho, že k tomu byl dotlačen. „To, aby odstoupil on sám je přece hloupost, to je jen taková možná líbivá zkratka řešení, nic by se tím však nezměnilo. Znám to také z doby, kdy jsem byl v Teplicích zároveň ředitelem městských strážníků. Některý z nich vzal nějaký úplatek nebo na pokutu nedal bloček a už se ozývaly hlasy, že za takové selhání mám odstoupit já, jako nejvyšší nadřízený. Tak to prostě nemůže fungovat,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz svůj názor senátor Kubera.  

Koskuba: Někdy je lepší s přiznat, nemlžit

A co si o tom myslí Jiří Koskuba? „Rovnej, přímej chlap, co? A já, bambula, ho neměl moc rád! Snad abych si ještě svůj názor na pány ministry topáky opravil. Ono mi to s panem Drábkem trošku připomíná situaci, kdy někoho čapnou v samoobsluze s nezaplacenou čokoládou v kapse. Pak je asi rozumnější, se přiznat. Ale to přesto neznamená, že nejste zloděj. Stalo se, zamlžovalo. Nešlo to však ututlat. Díky reformám této vlády totiž na pracák chodí čím dál více lidí. A nejsou všichni ani slepí, natož pak hloupí. Dokonce ani tamní úředníci. Pokud tuto stranu nevolili. Pardon, tím jsem chtěl jenom naznačit, že by pak vše jistě rádi přehlédli a pochopili. Svou  eventuální svobodnou volbu v roce 2010 nechť si přehodnotí sami.  Nu a jestliže je zatím navíc opravdu průzračná veřejná zakázka Made in family Kočí, tak je to o to zajímavější. A vlastně to ještě dobře dopadlo,“ komentuje další z událostí, která zahýbala minulým týdnem poslanec Koskuba.

A konstatuje dál, že je přece samozřejmé, že za velké průšvihy v politice, a s ní propojeném byznysu, se neseká hlava nejvyššího. Zvlášť, když je věrný a spolehlivý koaliční partner. „To by potom velmi vrtošivý stárnoucí knížepán, či jeho vychytralý první komoří,  mohli kontrovat upozorněním na malér z modré protistrany. A není jich zrovna málo. Upřímně řečeno, to jen věčné průšvihy veverek už nikoho ani nezajímají. A tak se utnou hlavy služebnictvu. Za chyby se platí. Jde to snadno a rychle. Ostatně bránit se moc nemohou, úředníci jedni nespolehliví. Jedinou výjimkou v tomto pravidle  je snad vrcholový reprezentační fotbal. Nechce-li se primadonám zrovna za pouhý znak na prsou hrát, vyhodí se trenér. A špílmachrům se na oplátku vybuduje národní fotbalový stadión. Tohle úředníkům nehrozí. Ostatně, kdo by si taky koupil dres s jejich jménem na zádech, že? A to pomíjím, že možná opět poškodili jméno nejen vlády, ale i křehké Kristýnky. Hanba! Už za tohle musí letět,“ uzavírá svůj komentář pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Daň za víno? Myslíte, že má vláda radost?

Tak jako se ke smlouvě ACTA vyjadřoval samostatně pouze poslanec Koskuba, zeptaly se ParlamentníListy.cz ohledně návrhu Miroslava Kalouska na daň z vína pouze senátora Kubery. Ten totiž i v minulosti rád na toto téma upozorňoval.

„No pokud si Češi myslí, jak to někdy vypadá z jejich diskusí, že všechna tato opatření dělá vláda s radostí, tak se mýlí. Proč by to asi dělala, to by byla přece sama proti sobě. Jenomže někde se ty peníze sehnat musí a situace je holt taková, že se musí hledat cesty, kde je vzít. Kříčí se tu již několik měsíců za to, aby nebyla zvýšená daň třeba na knihy nebo na nějaké potraviny. Ano, když se tyhle připomínky vyslechnou, musí se holt vzít ale někde jinde. A když se bude brát na vínu, je třeba mít na zřeteli to, že to rozhodně není základní potravina, takže přežít se bez něj dá – když nám nebude vyhovovat jeho cena,“  řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Kubera.

Podle něj jsou současné debaty kolem toho, zda zvýšit daň u vína či nikoli, beztak populismem. „Vždyť daň se u nás za víno dřív platila. Pak se před volbami zrušila. No a teď se tedy bude platit znovu – nedá se nic dělat. Je jasné, že se to výrobcům vína nelíbí, ale neohrozí to jen ty české – zdaněni budou i dovozci. A pokud někdo argumentuje, že v některých zemích není daň za víno žádná, dá se stejně tak argumentovat i tím, že zase v jiných zemích se platí daň na víno přímo ďábelská – třeba v Portugalsku, ve Finsku. Každopádně když se z něčeho daň neplatí, vždy se to musí kompenzovat někde jinde – takže je to otázkou priorit,“ uzavřel svůj komentář Kubera.

Právě tento senátor to byl, kdo v minulosti často připomínal, že se v Česku pořád řeší poplatky u doktora, ale nikdo neřeší to, že u nás není zdaněné vůbec víno. „To by bylo peněz z jeho prodeje - zvlášť, když statistiky ukazují, že se u nás vypije vína víc než tvrdého alkoholu," upozorňoval opakovaně Jaroslav Kubera na možnou finanční rezervu, z které by mohly být příjmy obrovské. Bohužel dodával již tehdy, že prosadit takový nápad by mohlo být asi složité, poněvadž výjimku na neplacení daní z prodeje vína zavedla a schválila Evropská unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…