Kubera v ČT rozjel kritiku EU. Michal Kubal skákal do řeči, šéf Senátu se nedal

23.05.2019 12:33

Na Pražském hradě se uskutečnila schůzka špiček českého státu ohledně uspořádání rolí evropských orgánů po volbách do europarlamentu a směřování zahraniční politiky Česka. A na jedné věci se podle šéfa Senátu Jaroslava Kubery všichni shodli. Že je potřeba osekat pravomoci Evropské komise, kterou nyní vede Jean-Claude Juncker. „Komise si postupem doby vybudovala takové postavení, Komise v podstatě nikým nevolená, není ani kontrolovaná Evropským parlamentem...“ řekl Kubera v Událostech, komentářích, ale Michal Kubal už ho začal opravovat…

Kubera v ČT rozjel kritiku EU. Michal Kubal skákal do řeči, šéf Senátu se nedal
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jaroslav Kubera, Radek Vondráček a Tomáš Petříček v Událostech komentářích

Hosty Událostí, komentářů byli účastníci schůzky Radek Vondráček, předseda Sněmovny, ministr zahraničí Tomáš Petříček a předseda Senátu Jaroslav Kubera. Moderátor Michal Kubal uvedl, že v závěrečném prohlášení je věta, že Česká republika chce hrát aktivní, odpovědnou a sjednocující roli. Vondráček vysvětlil, že to znamená rozumný a konstruktivní přístup, kdy se budou příkopy spíše zasypávat než vytvářet, pro což má prý Česko předpoklady.

Kubal se pak obrátil na Petříčka s otázkou, zda si rozum a rozumnou Evropu představuje stejně Emmanuel Macron, nebo Matteo Salvini, a tázal se, jak tyto protiklady chceme sjednocovat. „Pro nás je důležité, jakou rozumnou Evropu si představujeme my jako Česká republika,“ řekl Petříček a zmínil, že můžeme k vzájemnému dialogu přispívat při našem předsednictví V4. Potřebná je dle něj také pozitivní agenda. „My chcme například pracovat na dokončování vnitřního trhu, na odstraňování bariér na vnitřním trhu tak, aby to bylo všem prospěšné, aby to prospělo třeba k rychlejšímu rozvoji zemí střední Evropy a Rumunska, Bulharska.“ Jako další cíl zmínil zrychlení socioekonomické konvergence.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Kubera dodal, že klíčové je posílení Evropské rady, na čemž se „kupodivu“ na schůzce všichni shodli. „Lidově řečeno, osekání pravomocí Komise. Komise si postupem doby vybudovala takové postavení, Komise v podstatě nikým nevolená, není ani kontrolovaná Evropským parlamentem...“ pravil Kubera, ale Kubal ho přerušil a opravil, že Komise je europarlamentem jmenovaná a parlament volený. Na což Kubera odvětil, že pravomoce europarlamentu jsou velmi malé. „To je takové klišé, nikým nevolená Komise, to je, jako bychom řekli nikým nevolená vláda,“ opravoval Kubal Kuberu. Ale ten opáčil, že komise není vláda, ale servisní orgán.

EU se dle šéfa Senátu chová macešsky i k parlamentům národních států. „Ty lhůty, které my máme, abychom mohli vystavit oranžovu, nedej bože, červenou kartu jsou postaveny tak, že to v podstatě vůbec není možné, že my nejsme schopni svolat všechny ty parlamenty v tak krátké době, abysme se vyjádřili k tomu, co je na stole. A pak dochází k té salámové metodě. Nejprve je to jakýsi námět, to klidně podepište, to vůbec nic neznamená. Pak se řekne, tohle už jste podepsali, tak to je směrnice. A ejhle, na konci je nařízení,“ tvrdil Kubera.

Ministr Petříček řekl, že chtějí naplňovat ducha Lisabonské smlouvy a souhlasil s Kuberou, že Evropská komise není vládou. Má dle Petříčka některé výkonné pravomoce, které jsme jí ovšem svěřili, a má být dohlížitelem naplnění některých smluv, ale stále dostává zadání od Evropské rady a Rady ministrů a zodpovídá se Evropskému parlamentu. „Komisi resp. komisaře navrhují členské státy takže tam je ta provázanost s demokraticky volenými vládami v členských státech,“ vysvětloval Petříček. Připustil, že za Jeana-Clauda Junckera se Komise stala političtější, než byla, a může zde být tendence vrátit Komisi do role dané Lisabonskou smlouvou.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…