Kuras se ostře pustil do soupeře Drahoše. A vy šíříte dezinformace, ozvalo se v reakci od profesora

12.09.2018 17:09

Spisovatel Benjamin Kuras žijící střídavě ve Velké Británii a v Česku se rozhodl kandidovat do Senátu. Na Praze 4. Tady stojí proti profesorovi Jiřímu Drahošovi. A jak to tak v předvolebních kampaních bývá, v souboji o post senátora zaznívají ostré výroky. Kuras se do Drahoše pořádně obul. Ten si to však nenechal líbit a přešel do protiútoku...

Kuras se ostře pustil do soupeře Drahoše. A vy šíříte dezinformace, ozvalo se v reakci od profesora
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Na Praze 4 do Senátu kandidují mimo jiné současná členka horní komory Eva Syková, profesor Jiří Drahoš či spisovatel Benjamin Kuras. Ten v textu uveřejněném na serveru Neviditelný pes nikoli poprvé prohlásil, že čeští vědci podepsali v době vrcholící migrační krize, že migranty do Česka chtějí. A Drahoš byl mezi signatáři.

Pan profesor Drahoš se proti tomuto tvrzení ohradil. Kuras podle jeho názoru zřejmě ono mnohokrát vzpomínané prohlášení nečetl. Kdyby ho četl, tak by podle pana profesora věděl, že tam nenajde žádnou větu o tom, že profesoři chtějí migranty v Česku.

„Cílem této výzvy není zlehčovat skutečná rizika plynoucí z imigrace. Cílem této výzvy není agitovat za konkrétní kroky ve vztahu k uprchlíkům. Cílem této výzvy je důrazně se vymezit proti tomu, jakým způsobem je v naší zemi rozdmýchávána a všeobecně tolerována etnická a náboženská nesnášenlivost – dopřáváním sluchu extremistickým hnutím, šířením překroucených i zcela lživých zpráv, které posilují paniku, jež ve výsledku vede k dehumanizaci lidí v nouzi, diskriminaci i k násilí z nenávisti. Vadí nám, že politici a média místo toho, aby prokázali charakter a zodpovědnost, často mlčí, a dávají tak šíření strachu a nenávisti prostor, a mnohdy se ho dokonce aktivně účastní v honbě za sledovaností či popularitou,“ stojí hned v úvodu prohlášení vědců.

To však není jediná věc, kterou Kuras Drahošovi vyčítá. Profesor prý odmítá povinné kvóty na uprchlíky, ale o těch se podle Kurase už půl roku nemluví, takže jeho protikandidát by se prý mohl posunout dál. Prý by také mohl přestat říkat, že sousloví „stop migraci“ samu migraci nezastaví.

„Vážně mu ušlo, že o kvótách se už půl roku nemluví a nikdo je už nenavrhuje, a že tedy tento výrok nic neznamená, ale má na nepozorného posluchače ‚ne kvótám‘ působit jako ‚ne migraci‘? A jestliže ji ‚stop‘ nezastaví, tak ať tedy migrační toky tečou dál? Přesně podle Bruselu, k němuž lnou všechny čtyři jeho podpůrné strany, od rádoby pravicové TOP 09 napomínající svůj xenofobní národ, že neposlušnost Bruselu mu dělá špatnou pověst, po ultralevicové Zelené toužící po pěti tisících migrantech jen pro Prahu? Vážně by ho podpořily, kdyby byl nevítač?“ zeptal se Kuras.

Sluší se však také připomenout, že český premiér Andrej Babiš nedávno byl na návštěvě u německé kancléřky Angely Merkelové a oba po schůzce oznámili novinářům, že na tématu řešení migrační krize se neshodnou. Není tajemství, že italská vláda i dnes volá po přerozdělování běženců pohybujících se po Itálii či mířících k italským břehům. A Babiš odpovídá, že nepřijme ani jednoho uprchlíka. Hlásá to mimo jiné ve svých stranických novinách, které bezplatně rozdává před komunálními volbami.

Kuras však stále ještě neskončil. Rozcupoval Drahošovo předvolební heslo. Drahoš často tvrdí, že chce lidi sjednocovat a že se této snahy „oni bojí“. Kuras nad takovým předvolebním heslem kroutí hlavou. „Co, koho a jak ‚dává dohromady‘ to billboardové ‚oni se nás bojí‘? Kdo jsou ti bojácní ‚oni‘ a kdo ti zřejmě nebojácní ‚my‘? Jsou ‚my‘ ty čtyři podpůrné straničky vědoucí ze všech nejlíp, jak se má celý národ chovat, plus pár desítek divadelníků vděčných za granty, jeden homosexuální profesor a jeden farář? A ‚oni‘, to je těch 80 %, které této čtyřce nefandí? Ale protože ‚my‘ to ‚dáme dohromady‘, zatímco oni zůstanou nejednotní, tak to nad nimi vyhrajeme, takže se od nás mají opravdu čeho bát? Nezní to jako vyhlášení boje? Nebo to znamená něco úplně jiného? Co vlastně?“ ptá se Kuras.

Do třetice spisovatel připomněl také odchod současné senátorky Evy Sykové z Akademie věd v době, kdy tuto instituci vedl právě Drahoš. Připomeňme, že Syková vedla špičkový tým vědců, který se zabýval léčbou amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Zkoušela léčbu s pomocí tzv. kmenových buněk. Šlo zatím jen o experimentální léčbu v rámci klinické studie, která je ze zákona bezplatná. Tým paní profesorky si však nechal platit, a to až 150 tisíc korun. O případ se zajímal např. pořad Reportéři ČT Marka Wollnera.

Drahoš jednání paní profesorky považuje za neetické. Podle Kurase mluví dokonce o možnosti, že byl spáchán trestný čin. Kuras si však klade otázku, zda nejde jen o pomluvu, když Syková nebyla za nic odsouzena. Naopak byla zvolena do Senátu v právě končícím volebním období.

„Není to, právně řečeno, pomluva a nactiutrhání? Tak jako jsou jistě pomluvami a nactiutrháním šeptandy o jeho vlastních trestných činech, neprokázaných, neodsouzených, a tudíž nenapadnutelných? Nejsou si oba tak nějak kvit a neprospělo by jim o tom mlčet?“ zeptal se spisovatel.

Svůj komentář uzavřel prohlášením, že na „na tuto malou konstruktivní kritiku“ Drahoš nepochybně zareaguje a předvede další komediální pokusy na oblbnutí veřejnosti.

Drahoš skutečně zareagoval, jak bylo naznačeno výše. Kurase osobně nezná, ale už teď vidí, že téma migrace je závažné, potřebuje seriózně rozebrat a seriózní diskusi se Kuras vyhýbá.

„Pan Kuras prostě stále nechce chápat, že migrace vyžaduje seriózní diskusi a že ji nevyřeší žádné radikální výkřiky. Vůbec nic také neví o kauze Evy Sykové a podsouvá mi jím vymyšlené nepravdivé výroky. Vrcholem jeho textu je pak údajná ‚šeptanda o mých vlastních trestných činech…‘. To už je opravdu za hranou dobrého vkusu a bujné spisovatelské fantazie. Pan Kuras se snižuje k šíření dezinformací, aniž se jakkoliv zatěžuje fakty. Máte to zapotřebí, Benjamine Kurasi?“ zeptal se na závěr Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…