Kybernetický úřad varuje: Cizí mocnost může chystat útok kvůli Ukrajině

28.01.2022 16:39

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje, že České republice hrozí v souvislosti se situací na hranicích Ruska a Ukrajiny zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků. Útoky ze strany cizí moci hrozí zejména strategickým státním institucím, médiím a vůči kritické informační infrastruktuře.

Kybernetický úřad varuje: Cizí mocnost může chystat útok kvůli Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

NÚKIB před hrozbou kyberšpionážních či ransomwarových útoků proti České republice a tuzemským subjektům v souvislosti se stávající geopolitickou situací ve východní Evropě a především na Ukrajině informoval na svém webu.

„Mezi subjekty, u kterých existuje vyšší pravděpodobnost, že budou čelit kyberútoku, patří zejména strategické státní instituce, média a kritická informační infrastruktura. Ohroženy však mohou být také další typy subjektů,“ varuje úřad.

Mezi 13 nejčastějších technik útočníků patří podle úřadu například zneužití příkazové řádky ke spuštění škodlivého kódu, pokus o vypsání přihlašovacích údajů kvůli získání údajů k účtu z OS a softwaru či phishingové e-maily, jež mohou obsahovat škodlivou přílohu v podobě odkazu či přiloženého dokumentu.

Nebezpečí se má dle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost zvyšovat zejména kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Od podzimu 2021 se zvyšuje geopolitické napětí ve východní Evropě, především na hranicích Ukrajiny a Ruska, popř. na východních hranicích zemí NATO/EU (Litva, Lotyšsko a Polsko). Jednou z domén, kde se stupňují škodlivé aktivity, je kyberprostor. Zde probíhají nejenom operace státem zaštítěných skupin s kyberšpionážními či destruktivními motivacemi, ale i kyberkriminálních skupin nasazujících primárně ransomware. V případě trvající eskalace je pravděpodobné, že se zvýší riziko kyberútoků proti ČR,“ zní ve varování.

NÚKIB v něm připomíná, že Ukrajina se v první polovině ledna stala obětí datového wiperu, jenž se maskoval jako ransomware: „Navzdory neznámým obětem je velmi pravděpodobné, že útok mohl usilovat o paralýzu strategických institucí po vzoru předchozích kampaní NotPetya a BadRabbit. Vyjma toho byla Ukrajina zacílena defacementem (nahrazení originálního obsahu webových stránek obsahem vytvořeným útočníkem).“

Kyjev se navíc podle úřadu společně s Vilniusem, Rigou a Varšavou stává dlouhodobě cílem dezinformační kampaně Ghostwriter, jejíž významnou komponentu představují akce v kyberprostoru.

Specifickou kategorii pak dle instituce představují ransomwarové útoky, jejichž obětí mohou být primárně energetika, průmysl, výzkum a zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…