Langšádlová vysvětlovala Takáčovi, co je schodek rozpočtu. A Stanjura tomu prý rozumí ještě lépe

21.06.2023 20:12 | On-line

Situace je náročná, rozpočtová jednání jsou vždy nejtěžší, máme závazky, výdaje na obranu, za kterými si stojíme, výdaje na vzdělání... Povzdechla si v pořadu Interview ČT24 ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), která popsala výsledky dnešního jednání vlády o rozpočtu na příští rok. Že vláda dodrží 225 miliard korun schodku maximálně, zaručit nemohla. Opět lze prý očekávat pláč jednotlivých ministrů nad tvrdými škrty. Na rozdíl od svých kolegů ve vládě nekritizovala ministra financí, že nedodržuje koaliční dohody, je přesvědčena o tom, že „rozumí“ tomu, co dělá, a „státní rozpočet má pod kontrolou“, tím moderátora Takáče překvapovala.

Langšádlová vysvětlovala Takáčovi, co je schodek rozpočtu. A Stanjura tomu prý rozumí ještě lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Vláda připravuje státní rozpočet na příští rok. Má první návrh státního rozpočtu, ale je téměř jisté, že výsledná verze bude mít jinou podobu. Jinou podobu, než si koalice dohodla, má i tento návrh, tvrdí to někteří členové kabinetu. Že návrh rozpočtu nevychází z koaličních dohod, říká například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Jsme v úvodní fázi diskuse. Minulý týden vláda schválila rozpočtovou strategii, a to je vlastně ten základní rámec maximálního schodku a chtěla bych zdůraznit maximálního schodku celých veřejných financí, a to strukturálního. To ještě neznamená, že tohoto rámce dosáhne skutečný rozpočet. Ta diskuse probíhala na vládě, my jsme se tam na některých krocích dohodli,“ uvedla ministryně Langšádlová.

Jaký bude celkový schodek rozpočtu a kolik se škrtne z tzv. strukturálního deficitu, ministryně neupřesnila. „O těch částkách se budeme ještě bavit, protože to je opravdu výchozí materiál k debatě, který byl dnes projednán,“ neuvedla obrysy rozpočtu pro rok 2024.

„Ona ta situace je velmi náročná. Ministr financí vysvětloval, jaké letos ještě očekává příjmy. Samozřejmě jsme limitováni závazky, které jsme přijali, jsou to navýšené prostředky do vzdělávání, jsou to navýšené prostředky do obrany a za tím si stojíme. Ale současně to, co se ne úplně daří, je snižovat výdaje, které jsou tzv. provozní,“ pokračovala Langšádlová.

Bude na konci 225 miliard korun schodku státního rozpočtu maximálně? „My bychom si velmi přáli, mluvím za TOP 09, velmi přáli, aby to bylo v nějaké částce, která se bude přibližovat této. Ale jaká přesně to částka bude, je opravdu před námi,“ uvedla.

Vládní konsolidační balíček měl přitom zaručit výrazně nižší deficit pro příští rok, a sice ve výši 210 miliard. Moderátor Daniel Takáč poznamenal, že vláda slíbila, že zmizí 70 miliard deficitu. „Letos je deficit 295 miliard, tak pokud chcete dodržet sliby, tak ten na příští rok víc než 225 být nemůže,“ řekl Langšádlové. Uvedla, že pro ni je velmi důležité, že je tam i část, která se týká vědy a výzkumu.

Ta zopakovala, že se budou snažit tomuto slibu co nejvíce přiblížit. Definitivní schodek na příští rok bude oznámen během několika týdnů.

Zaznívající kritiku ministra Bartoše, že ministr financí Stanjura (ODS) předložil první návrh rozpočtu, který vypadá jinak, než byla politická koaliční dohoda, mírní Langšádlová následujícími slovy: „Pan ministr říkal, že je to první výkop jednání o státním rozpočtu jak na výdajové, tak na příjmové stránce. Myslím si, že pan ministr se snaží udržet rozpočet tak, abychom dodrželi ty sliby, které jsme dali, aby se celkový schodek rozpočtu na rok 2024 přibližoval té částce kolem 220 miliard,“ dodala ministryně pro vědu, výzkum a inovace.

Někteří ministři odmítají tvrdé škrty. Lze podle Langšádlové očekávat opět „pláč“ ministrů, jaká je to katastrofa, že se zastaví život v celém resortu, a ve chvíli, kdy se rozpočet schválí, tak najednou budou rozpočet vychvalovat jako ten nejlepší? „Rozpočtová jednání jsou v politice vždy ta nejtěžší, takže určitě každý z nás bude chtít, aby tam byly promítnuty priority. Ale měli bychom se vrátit k doporučením, která nám dal NERV při sestavování rozpočtu a konsolidačního balíčku. A NERV nám říkal úplně jasně: je nezbytné investovat do vzdělání, do vědy, výzkumu a do investic. Pokud vláda nebude investovat do těchto oblastí, tak si podvazuje budoucí hospodářský růst,“ upozornila Langšádlová v pořadu Interview ČT24.

Říká vláda veřejnosti skutečně přesně, jaká je ekonomická situace, když i prezident si stěžuje, že vláda nedodává transparentní data? „Ano, někdy to může být matoucí, protože jednou mluvíme o schodku státního rozpočtu, jednou o rozpočtu veřejných financí, mluvíme o strukturálním schodku. Takže ono z toho, že jsou to mnohdy různá čísla, vyplývá, že mluvíme o jiných údajích,“ hájila se Langšádlová.

Na dotaz, zda si ministryně myslí, že ministr financí rozumí tomu, co dělá, odpověděla, že zajisté: „Myslím si, že tomu rozumí a že dělá vše pro to, aby v této nesnadné situaci řídil se všemi závazky, se změněnou situací investovat do obrany, abychom prošli úspěšně i touto dobou,“ míní Langšádlová.

Že bývalý ministr financí a expředseda Miroslav Kalousek kritizuje hospodaření vlády a ministra financí Zbyňka Stanjuru, nechtěla Langšádlová příliš komentovat. „Ty krize jsou opravdu rozdílné. Miroslav Kalousek byl vždy velmi odpovědný ministr financí, ale současně tak, jak dnes proběhla diskuse na vládě, tak jsem přesvědčena, že pan ministr financí Stanjura má rozpočet pod kontrolou,“ dodala ministryně Langšádlová.

Takáč v kontextu plnění státního rozpočtu na letošní rok připomněl, že celý schodek je v podstatě už celý pryč. „Opravdu tomu ministr financí rozumí?“ ujišťoval se moderátor. Ministryně pokývala hlavou a argumentovala, že vláda bude mít ještě výdaje z windfall text a další, které ještě nejsou dnes započítány. „Já bych opravdu to hodnocení plnění rozpočtu na tento rok hodnotila s větším odstupem,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …