Léčivé konopí ponovu. Legálně, ale za tisíce.

15.07.2012 22:02

Podle nové poslanecké iniciativy odzvonilo domácímu pěstování konopí pro léčebné účely. Pacienti si ho budou moct koupit v lékárně, ovšem za velmi vysokou částku. A to bude pro mnohé velký problém.

Léčivé konopí ponovu. Legálně, ale za tisíce.
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Lidé, kteří konopí doposud pěstovali na léčbu svých zdravotních problémů, neměli problém s pořizovacími náklady, ale spíše s hrozbou, že za své pěstitelství budou trestně stíháni. „Prakticky mě to stojí koupit si květináč, zem a zaplatit vodu, kterou to zalívám, takže náklady jsou velmi malé,“ popisuje pro Českou televizi jedna z pacientek. Horší však prý je, že pěstováním pro svou léčbu se dostává na úroveň zlodějů a vrahů.

Nová úprava, kterou již schválila v prvním čtení Poslanecká sněmovna, umožňuje nakupovat konopí legálně na předpis v lékárně. Jedná se však o rostliny dovážené z Holandska, které by měly stát asi 300 korun za gram. To by pro pacientku, se kterou hovořila ČT, znamenalo náklady sedm až deset tisíc měsíčně, což by si nemohla dovolit.

Až o dvě třetiny levnější

Podle odborníků by se mohlo podařit snížit cenu až o dvě třetiny, kdyby se léčebné konopí pěstovalo v ČR pod dohledem státu. Například předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka by rovnou povolili, aby si lidé pěstovali konopí sami. „Vnímám jako naprosto nepřijatelný a nepřípustný, aby nemocný lidi chodili a za alternativní bylinnou léčbu konopím platili v lékárnách jakýkoliv peníze,“ řekl pro ČT.

S tím však kromě policistů a části zákonodárců nesouhlasí ani někteří odborníci. „Buď je to lék, tak za to nějakou částku musím vynaložit, nebo pak samozřejmě porušuji zákon,“ říká například Tomáš Zima, děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …