Legislativa neumožňuje společné jaderné úložiště, uvedl ministr Havlíček

30.05.2019 22:17

Evropská legislativa neumožňuje členským zemím vybudovat společné úložiště radioaktivního odpadu. Uvedl to při dnešních sněmovních interpelacích ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Úvahy o česko-slovenské spolupráci se podle něho týkají výzkumu, inovací, vývoje a případně společných nebo podobných postupů.

Legislativa neumožňuje společné jaderné úložiště, uvedl ministr Havlíček
Foto: FAEI.cz
Popisek: Karel Havlíček, zakladatel Stálé konference českého práva (SKČP)

„Je to spíš o určité formě kooperace,“ řekl Havlíček. Ze společenských důvodů by podle něho nebylo možné, aby hlubinné úložiště bylo v jednom, nebo ve druhém státě. „Ale není podstatné diskutovat o tom, jestli by se to někomu líbilo, či nelíbilo, legislativa to ani neumožňuje v tuto chvíli,“ zdůraznil ministr.

Slovenský premiér Peter Pellegrini koncem dubna na Evropském jaderném fóru v Praze řekl, že považuje za neefektivní, aby Česko a Slovensko investovaly miliardy do úložišť samostatně, a že by obě země měly diskutovat, zda situaci nevyřešit společně. Český premiér Andrej Babiš na to tehdy reagoval tím, že země zatím v této věci nepokročily.

Mezi zvažované lokality pro hlubinné úložiště patří Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a další dvě místa nedaleko jaderných elektráren – Na Skalním u Dukovan a Janoch u Temelína.

Havlíček dnes zopakoval, že příští rok by se měl okruh snížit na čtyři lokality, finální lokalita by pak měla být vybrána v roce 2025. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …