Lékaři si opět stěžují na e-neschopenky, chtějí jednat s Maláčovou

21.01.2020 22:40

Odborná společnost všeobecného lékařství a sdružení praktiků znovu kritizovaly fungování e-neschopenek. Žádají ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD) o urychlenou schůzku. Podle nich je systém nedokončený a má řadu závad. Chtějí jednat o jejich odstranění. V dopise Maláčové to uvedly Společnost všeobecného lékařství a Sdružení praktických lékařů ČR. List, který má ČTK k dispozici, adresovaly i premiérovi Andreji Babišovi a šéfce sněmovního zdravotního výboru Věře Adámkové (oba ANO). Ministerstvo práce několikrát zopakovalo, že nový systém je plně funkční.

Lékaři si opět stěžují na e-neschopenky, chtějí jednat s Maláčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Systém elektronických neschopenek je v provozu od začátku ledna. Na jeho fungování si stěžovali lékaři i zaměstnavatelé. Podle ministerstva může za potížemi být nastavení lékařských softwarů či pozdější přihlášení firem do systému.

"Bohužel musíme konstatovat, že se jedná o nedodělek, který není plně elektronický, a co je elektronické, tak zdaleka nefunguje tak, jak to pacienti, lékaři a zaměstnavatelé potřebují," uvedli lékaři v dopise. Podle nich ministerstvo poskytuje o fungování projektu zavádějící informace a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) doktorům při problémech nepomáhá.

Lékaři mohou e-neschopenky vyplňovat ve svém programu, nebo na portálu ČSSZ. Odborná společnost a sdružení vypočítávají 13 problémových bodů. Stěžují si například na málo času na odzkoušení projektu, na "padání" systému, časovou náročnost při používání, potíže se zadáváním některých údajů, na odezvu o přijetí e-neschopenky až po hodinách i dnech či na přetrvávající vystavování papírových průkazů a lístků na peníze. Lékařským organizacím také vadí, že jim správa nedodala nové papírové formuláře pro případ poruchy a doktoři si pro ně mají sami jezdit.

"Jsme přesvědčeni, že řada uvedených problémů je řešitelná v poměrně krátkém časovém horizontu. Není však možné je bagatelizovat, nebo před nimi zavírat oči," uvedly společnost a sdružení. Už dřív praktici požadovali za vyplňování elektronické neschopenky také úhradu.

Ministerstvo práce několikrát uvedlo, že digitalizace administrativu usnadňuje, takže za zjednodušení práce platit nebude. Na neproplácení se shodla vláda. Resort před dvěma týdny sdělil, že se ale případné diskusi mezi doktory a sociální správou nebrání.

Elektronické neschopenky se měly původně zavést už před rokem. První vláda Andreje Babiše (ANO) po volbách ale chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021 úplně novým. Po nástupu Maláčové do ministerské funkce se práce na systému obnovily, spuštění se však odložilo o rok na letošní leden.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …