Lepší to už nebude. Vysoce postavený člověk ze Škody promluvil

17.07.2019 20:11

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl člen představenstva Škody Auto a prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Na rozhlasových vlnách prozradil, zda už automobilovému průmyslu v Česku nedochází dech a co s ním může udělat předpokládaný rozsáhlý přechod na elektromobily.

Lepší to už nebude. Vysoce postavený člověk ze Škody promluvil
Foto: Regus
Popisek: Koncept automaticky řízeného vozu změní způsob práce na cestách

Růst automobilového průmyslu narazil podle Wojnara na svůj strop. Na trhu chybí pracovní síly, evropské trhy ovlivnil brexit i často nekompromisní výroky 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. To sice neznamená, že se snad automobilový průmysl blíží k recesi, ale lze říct, že další rekordy v produkci a prodeji aut se podaří překonat jen těžko.

Anketa

Podporujete novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou?

6%
94%
hlasovalo: 7406 lidí

V průběhu vysílání se pokoušel vyvrátit jednu často používanou větu, že jsme zemí nejvíce závislou na automobilovém průmyslu.

„My nejsme zemí, která je nejvíce závislá na automobilovém průmyslu. Ale i tato závislost má řadu výhod. Automobilový průmysl může přitáhnout investice s vyšší přidanou hodnotou. A když se podíváme na to, co odvádí automobilový průmysl na daních z příjmu a na dalších odvodech, tak odhadem je to téměř 70 miliard korun,“ prozradil host s tím, že tomuto faktu je třeba přizpůsobit plánované změny v tomto odvětví.  

Věří, že strategie představená v plánech na digitální Česko je správná. „Data jsou ropou a olejem automobilového průmyslu a budou víc a víc,“ podotkl host. Bolavým místem Česka je podle něj nedostatek dobíjecích míst pro elektromobily. Wojnar apeloval na vládu, aby to změnila a do budování stanic vložila miliardy korun.

Současně s tím však podle Wojnara musíme počítat s tím, že až sto profesí může dříve i později zaniknout. Nahradí je profese jiné. „Pokud bych měl někomu poradit, tak bych firmám radil, aby se připravovaly na profese, které budeme potřebovat za čtyři až pět let,“ poznamenal Wojnar.

Kdo se takto přizpůsobí, přežije a dokáže najít nové příležitosti k růstu firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…