Leschtina z Respektu píše o zoufalé bídě Zemanova Hradu. Teď už prý dokonce pohrdá soudem

26.08.2014 17:31

Spor o amnestii odhalil míru hradní bídy, do níž je jeho osazenstvo kdykoliv připraveno upadnout, myslí si komentátor Respektu Jiří Leschtina. Prezident Miloš Zeman totiž místo toho, aby uznal svoje pochybení ohledně označení právníka Pavla Hasenkopfa za jednoho z autorů Klausovy amnestie, radši vyšle svého kancléře, aby rozpoutal další mediální kanonádu.

Leschtina z Respektu píše o zoufalé bídě Zemanova Hradu. Teď už prý dokonce pohrdá soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Leschtina

„Vnímání Hradu jako respektované instituce je u nás historicky zakotvené a kupodivu přežilo éru komunistických prezidentů. Rány, které tomuto tradičnímu renomé čas od času uštědřuje Miloš Zeman, nicméně otřásají důstojností prezidentské funkce v základech. Nejnovější je reakce Hradu na pondělní smír v soudním sporu o autorství amnestie mezi kancléřem Vratislavem Mynářem a bývalým hradním právníkem Pavlem Hasenkopfem,“ míní komentátor Respektu.

V rámci smíru, jenž navrhla soudkyně Veronika Křesťanová, se obě strany dohodly na tom, že právník Pavel Hasenkopf nebyl autorem aboličního článku, kterým došlo ke zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestního stíhání pachatelů závažné hospodářské činnosti. V textu dále stojí, že Hasenkopf neměl možnost ovlivnit vyhlášení amnestie.

Největším lhářem a manipulantem je prezident

„Z toho vyplývá jednoznačně: Tím největším lhářem a manipulátorem byl sám prezident, který bez jediného důkazu označil Hasenkopfa za autora ostudného a pro vnímání spravedlnosti zničujícího aboličního článku. Pokud tedy po uzavření dohody Hasenkopf prohlásil, že to je v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu, bylo to sice možná zbytečně furiantské, ale v zásadě správné zhodnocení,“ konstatoval Leschtina, podle něhož prezident svoje chyby neuznává, jelikož se to prý v jeho očích rovná potupnému přiznání omylnosti smrtelníkovy.

Celý text k přečtení ZDE.

Proto prý Zeman vyslal svého kancléře Vratislava Mynáře, aby po dosažení smíru spustil novou kanonádu a prakticky tak demonstroval hradní pohrdání soudem. „Pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Miloše Zemana i na Vratislava Mynáře, a když někdo stáhne žalobu, tak asi cítí, že nemá žádnou šanci,“ pravil kancléř s údajně potměšilým výrazem v oku.

Mynářovy výroky jsou snahou zakrýt rány potrhaným fáčem

Tento výrok podle Leschtiny není nic jiného než snaha zakrýt rány notně potrhaným fáčem, jelikož Hasenkopf údajně stáhl žalobu na základě souhlasu s dohodou, v níž Hrad na oplátku uznává nepravdivost prezidentova tvrzení. Mynář však umanutě tvrdí, že prezident nemohl uznat svou chybu, neb žádnou neudělal, čímž si koleduje o další soudní proces.

„Už teď ovšem Zemanovo mystifikační hledání autorů amnestie znovu poukázalo na nejzazší hradní bídu, do níž je hradní osazenstvo včetně hlavy státu kdykoliv připraveno upadnout,“ konstatuje na závěr Leschtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…