Letí Petříček do USA zbytečně? Babiš a Trump už jsou dojednaní. A Zeman...

20.02.2019 17:03

Velvyslanec Spojených států v Praze Stephen B. King na sociální síti Twitter oznámil, že 45. prezident USA Donald Trump pozval na návštěvu do Bílého domu českého předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nad touto zprávou zajásal. Bude celá cesta ministra zahraničí do USA zbytečná?

Letí Petříček do USA zbytečně? Babiš a Trump už jsou dojednaní. A Zeman...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyráží do Spojených států. Podle informací ČTK se chystá promluvit na půdě OSN, ale také s představiteli americké administrativy. Dopředu oznámil, že bude usilovat také o to, aby byli na oficiální návštěvu do Bílého domu pozváni český premiér Andrej Babiš a český prezident Miloš Zeman.

Zdá se, že v případě Andreje Babiše je hotov ještě dřív, než začal Petříček jednat. Velvyslanec USA Stephen B. King na sociální síti Twitter oznámil, že Babiš byl Donaldem Trumpem pozván do Washingtonu. Babiš by se měl s Trumpem setkat 7. března. Schůzka má potvrdit trvání vynikajících vztahů mezi Spojenými státy a Českou republikou.

Zprávu přivítal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Přivítal ji i navzdory tomu, že o případném pozvání Zemana do Bílého domu se velvyslanec King zatím nezmínil.

Současný velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček i ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky v minulosti informovali o tom, že se o případné návštěvě Zemana v Bílém domě dlouhodobě jedná. Americký velvyslanec v ČR Stephen King ovšem již dříve uvedl, že návštěva Zemana v USA se jeví jako nepravděpodobná. Na vině jsou prý opakovaná podezření obou prezidentů ze spolupráce s Ruskem. Ministr zahraničí Tomáš Petříček tak stojí před těžkým úkolem, kdy se pokusí změnit pohled americké strany na případnou návštěvu Miloše Zemana. Pokud by Petříček návštěvu Zemana nedojednal, jeho kritici jistě vznesou otázku, proč vlastně do USA cestoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…