Letná: Vyfoť se se svým politikem. Byla tam celá opozice. A Drahoš pěl hymnu na VIDEO

16.11.2019 22:04

Na demonstraci Milionu chvilek na Letenské pláni se v sobotu znovu sešlo asi dvě stě tisíc lidí. Po jejím skončení ji mluvčí iniciativy Mikuláš Minář zhodnotil, že „dopadla nad očekávání dobře“. Ohlasy zaznívají nejen z řad opozice, jejíž zástupci přišli akci podpořit a jimž Minář rovnou rozdal úkoly, ale také od novinářů a dalších. Tady jsou.

Letná: Vyfoť se se svým politikem. Byla tam celá opozice. A Drahoš pěl hymnu na VIDEO
Foto: Repro Facebook
Popisek: Miroslav Kalousek se fotí s lidmi během demonstrace Milionu chvilek 16. 11. 2019 na pražské Letné

Podle organizátorů dnes dorazilo na demonstraci proti Babišovi až 300.000 lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po skončení protestu uvedl, že podle policie bylo účastníků asi 250.000. Při minulém protestu spolku v červnu bylo účastníků také zhruba čtvrt milionu, a jednalo se tak o největší veřejné shromáždění po listopadu 1989.

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář se ve svém prvním vystoupení obrátil k premiéru Andreji Babišovi, kterému vzkázal, že pokud své výhrady vůči Milionu chvilek neřekne demonstrantům do očí, tak se předvede jako „bábovka“. „Bábovka, posera,“ přidali se diváci.

  • Více jsme psali ZDE

Poté Minář předložil jednoduché ultimátum: Do konce roku má Babiš odvolat Marii Benešovou a zbavit se Agrofertu včetně médií, anebo vyklidit pracovnu na Úřadu vlády a odstoupit. Pokud tak neučiní, může se 7. ledna těšit na „další protest, který bude mít kreativnější podobu“. „A o vašem střetu zájmů se opět dozví celý svět,“ hrozil premiérovi. „Nepolevíme, dokud neodejdete,“ ujistil premiéra Minář. 

Kompletní výzvu k podepsání pak spolek po skončení demonstrace umístil na svou facebookovou stránku. V ní svá ultimáta shrnuje celkem to tří bodů:

  1. Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.

  2. Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ní svůj díl odpovědnosti.

  3. Chceme vžít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu, a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.


V druhé části svého vystoupení Minář citoval výzvu, kterou předal zástupcům opozice, když ho ve čtvrtek přijali v Poslanecké sněmovně. Na splnění této výzvy jim dává právě „rok a den“, tedy do 17. 11. 2020. A co po nich tedy vůdce Milionu chvilek chce?

„Za prvé – otevřete se lidem. Pozvěte lidi, uchopte tuto příležitost, aktivně je k sobě pozvěte.

Za druhé – přijďte s vizí. Uskutečnitelnou, reálnou. Zformulujte problémy této země, a jak by je vaše strana chtěla řešit.

Za třetí – vyřešte problém oslabení voličských hlasů v důsledku roztříštěnosti opozice.“

Pak Minář prezentoval čísla, jak opozice v minulých volbách doplatila na volební systém. Jak STAN potřeboval mnohem více hlasů na jeden mandát, než ANO.

Někteří zástupci opozice si výzvu poslechli přímo na místě, jako například pirátský předseda Ivan Bartoš a pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib, jejichž společnou fotografii z demonstrace uveřejnila Česká pirátská strana na své facebookové stránce s výzvou „Občanská společnost je vzhůru, buď u toho“. Dění oba politici sledovali ze střechy domu zvaného „molochov“.


Podobně byl spokojen i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, fotil se účastníky demonstrace. „Letná. Ze všech koutů republiky přijeli lidé dobré vůle vyjádřit přání naší nemocnou demokracii uzdravit. Je mi velkou ctí tady dnes s nimi být,“ připsal ke své fotografii s občany na facebooku.


Kladná reakce přišla i od šéfredaktora Respektu Erika Taberyho, jenž ocenil schopnost Millionu chvilek zorganizovat „silné, slušné a pozitivně naladěné demonstrace“. Složení vystupujících, kteří ukazovali, jak být aktivním občanem, připomínku étosu roku 1989 a nastolování témat buducnosti označil jako „velkou službu české společnosti“.


Klíčovou zprávou demonstrace na Letné je podle novináře časopisu Respekt Ondřeje Kundry to, že veřejnost dokáže projevit vytrvalost. „Tohle mi v Česku vždycky chybělo. Po dnešku to neplatí. Lidi nejsou lhostejné,“ shrnul spokojeně.


„Zlá bylina nevyhnije. Lepší odcházejí. Jenom my potvory zůstáváme,“ ocitovala na svém facebooku v souvislosti s Letnou slova z filmu Všichni dobří rodáci jedna z nejvýraznější postav české jaderné fyziky Dana Drábová. A dodala: „Ten film mám moc ráda. A kdo si myslí, že za bolševika bylo líp, ten ho neviděl....“


Fotografie z Letné přinesl také bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. „Vzpomínka na listopad 1989. Demonstrace za slušnost v politice, svobodu a demokracii bez oligarchů,“ připsal k sobotní akci, které se zúčastnil.

Kromě řečníků program zaplnilo i pár „uměleckých vsuvek“. O jednu z nich se postaral například hudebník Jaroslav Hutka s písní Náměšť, proslavenou na Letné v roce 1989.

Demonstrace tradičně skončila státní hymnou. Zazpívat si ji opět přišel i neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Drahoš, jenž ve zpěvu má zalíbení – už víc než 40 let je členem komorního pěveckého sboru. Zpíval hymnu spolu se čtvrt milionem lidí, kterým není lhostejná naše země, což pak popsal coby „neskutečně silný zažítek“.

 

Účastníci demonstrace hesly na transparentech odkazovali jednak na různé Babišovy kauzy, ale i na sametovou revoluci. Na jednom z transparentů byl například upravený úryvek písně Modlitba pro Martu, která se stala symbolem revoluce v roce 1989 – „Z oblohy mrak ať odplouvá... a každý sklízí setbu svou!“ Na jednom z domů v okolí dnešního protestu visel plakát s výrokem někdejšího prezidenta Václava Havla „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

Většina hesel však kritizovala Babiše, jeho hnutí ANO nebo prezidenta Miloše Zemana, který Babiše podporuje. Část demonstrantů třeba odkazovala na kauzu Čapího hnízda, v níž Babiš čelil obvinění z dotačního podvodu do zastavení stíhání letos v září. Nesli transparenty s nápisy „Čápi, vemte si ho (i s hnízdem)“ nebo „Všetci kradnú, iba já čerpám“. A jeden člověk měl i pokrývku hlavy v podobě čapího hnízda i s čápem. Vícekrát se objevily také nápisy „Není nám to jedno“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …