Levičák Hamon podpořil Macrona. Proti Le Penové se shlukuje i pravice

23.04.2017 20:47

Ve Francii se po osmé večer začaly sčítat hlasy odevzdané v prvním kole prezidentských voleb. Prozatím se zdá, že ze druhého místa vyrazila do dalšího kola prezidentských voleb nacionalistka Marine Le Penová, zatímco z prvního místa půjde středolevý kandidát Emmanuel Macron. Už se také ozývají čeští politici, kteří volby hodnotí.

Levičák Hamon podpořil Macrona. Proti Le Penové se shlukuje i pravice
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

„Je to dobrá zpráva pro Evropu, pro Francii i pro Českou republiku,“ oznámil podle informací České televize premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Tato slova pronesl i navzdory tomu, že kandidát socialistů Benoit Hamon utrpěl brutální porážku a získal jen asi sedm procent hlasů. Před pěti lety Francois Hollande, pocházející z téže strany, prezidentské volby vyhrál.  Hamon ovšem nezůstal jen u toho, že oznámil porážku. Své příznivce vyzval, aby ve druhém kole šli k volbám a podpořili soupeře Marine Le Penové, tedy Emmanuela Macrona.  

Hosté ve studiu České televize se shodli na tom, že se Francouzi nechali pohnout k cestě k volbám. Na třetím místě prozatím končí pravicový expremiér Francois Fillon, ale jeho stoupenci v Praze prý zatím neházejí flintu do žita. Dokud není definitivně sečteno, tak podle nich naděje umírá poslední. Tuto poslední naději pravděpodobně ztrácí kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon, který voličům sliboval, že provede revoluci. Teď se zdá, že žádná revoluce nebude, zaznělo v ČT.

Server francouzského deníku Le Monde píše, že k volbě Macrona ve druhém kole vyzval také někdejší pravicový premiér Jean-Pierre Raffarin. Zdá se tedy, že francouzská pravice už přestává počítat s tím, že by Francois Fillon mohl předstihnout Marine Le Penovou a postoupit do druhého kola. Macrona podpořily i další osobnosti.

Celý článek ve francouzštině naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…