Levice zdeformovala výklad pojmu solidarita, píše k uprchlíkům Korte

30.06.2015 21:56

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) odpověděl na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz, týkal se uprchlíků. Jsou Češi opravdu tak xenofobní a nesolidární, jak se v poslední době často ozývá, chtěl vědět pan Janáček. A zákonodárce odpověděl, pokud jde o solidaritu, nenechal nit suchou především na levicových stranách.

Levice zdeformovala výklad pojmu solidarita, píše k uprchlíkům Korte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

„Neřekl bych, že jsou Češi xenofobní, spíše nejsme zvyklí na soužití s cizinci. Není ani příliš divu, během minulého století došlo k národnostní homogenizaci – možná by se dalo říci ‚zglajchšaltování‘ – českého prostoru: přišli jsme o židovskou menšinu, Beneš se postaral o ‚vylikvidování‘ českých Němců, rozešli jsme se se Slováky,“ konstatoval poslanec.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Pokud jde o solidaritu, Korte poznamenává, že původně tento pojem znamenal dobrovolné převzetí odpovědnosti za určité závazky. Od dob Francouzské revoluce se ale upevňuje výklad, podle něhož solidarita znamená morální povinnost převzít na sebe nějaké závazky. Socialisté a komunisté to později dotáhli k dokonalosti, když solidaritu uzákonili jako povinnost např. v podobě progresivního zdanění. O něco podobného se pak pokusila i Evropská komise, když chtěla jednotlivým členským zemím v EU vnutit kvóty.

Další odpovědi poslance najdete zde

„Z tohoto hlediska mi jakožto konzervativnímu politikovi, byť t. č. v opozici, nezbývá, než postup premiéra ocenit kladně,“ uzavřel zákonodárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…